НОВИНИ

Аделина Радева разказва историята на мастиковите дървета от Хиос тази вечер в „Европейци“

bnt avatar logo
от БНТ
11:18, 14.11.2020
Чете се за: 02:02 мин.
По света

Новото предаване на БНТ „Европейци“ стартира тази вечер, веднага след централната емисия новини в 20 ч.

Каква е първата история и какво още ще могат да видят зрителите – подробности в „Денят започва с Георги Любенов“ разказа журналистът от БНТ и автор на филма в първия брой на „Европейци“ Аделина Радева.

„Това е една идея, която възникна най-вече в ума на нашия продуцент Татяна Тасева, която застава зад най-класните продукции в БНТ. Идеята е следната – да покажем как през европейските проекти, които ни звучат малко скучно, компрометирано, малко странно и далече от нас, може един човек с много скромен ресурс, но с хубава идея, да постигне нещо, с което да промени не само своя живот и стандарт, но и този на хората около него“, обясни Аделина Радева.

Тези примери ги търсим не само в България, но и в цяла Европа. И ги намираме много лесно – там, където има не само интересни проекти, но и интересни хора, допълни журналистът.

БНТ с ново предаване: "Европейци" показва истории и идеи на хора от цяла Европа

Първият брой на предаването разказва изключително любопитната история на мастиковите дървета от гръцкия остров Хиос.

„На този остров и то само в южната му част, е единственото място в света, където расте мастиковото дърво. Смолата от него е изключително ценна, а добиването й е колосален труд за хората. За една година едно дърво може да даде между 60 и 250-300 грама максимум... Представете си за какво става въпрос! Затова тази смола е толкова скъпа и ценна.“, обясни Аделина Радева.

Освен в световноизвестните марки на традиционната гръцка напитка узу, мастиковата смола влиза под формата на лакове в различни производства – с нея се лакират самолети, кораби. Средновековните художници са лакирали картините си с нея, затова и тези произведения са оцелели до ден днешен.

Мастиковата смола влиза активно и във фармацевтичната промишленост за производство на лекарства срещу астма, бронхит, кожни заболявания. Тя съдържа комплексни вещества, които я правят много ценна.

На остров Хиос правят дори маслини с аромат на мастика, както и кафе, шоколади... изобщо – всичко, допълни още авторът на филма в първия брой на „Европейци“. Това е кохезията – да се свързват едни хора и да създават неща с допълнителна стойност, благодарение на техните идеи.

Героинята в първия епизод на „Европейци“ се казва Леня – тя е изключително успешен архитект в Атина, но стига до етап от живота си, в който иска да промени всичко. И го прави – завръща се на остров Хиос, откъдето е и започва да отглежда маслини и мастикови дървета.

Това обаче не й стига. Решава да популяризира по всякакъв начин тези уникални растения и прави гора, в която можеш да си осиновиш дърво. В рамките на няколко месеца стотици хора от цял свят стават осиновители на дървета и по този начин помагат за създаването на повече насаждания от тях на острова.

В първия брой на "Европейци": Островът на мастиката Хиос и неговите диаманти

Хиос има и музей на мастиката, както и 800-годишни села, 24 на брой, които се занимават само с добив на мастикова смола. В един от следващите броеве на „Европейци“ зрителите ще могат да видят специален епизод, посветен на тези села, разказва Аделина Радева.

Срещнах се с много хора, които са променили коренно живота си – архитект, човек, завършил Харвард и редица специализации на Запад, банкерка, която става директор на Музея.... всички те се завръщат на острова и се посвещават на мисията да популяризират мастиковите дървета, допълва журналистиката.

Историята на диамантите на остров Хиос може да видите още тази вечер. Гледайте „Европейци“ всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синер или Поспишил: Кой ще стигне до първа титла в кариерта си?
Синер или Поспишил: Кой ще стигне до първа титла в кариерта си?
Влизат в сила новите изисквания за пазаруване от възрастните хора
Влизат в сила новите изисквания за пазаруване от възрастните хора