НОВИНИ

Започва Рождественският пост

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
08:30, 15.11.2020
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

От 15 ноември започва постът преди празника Рождество Христово. Според Устава на Българската православна църква Рождественският (Коледният) пост е втори по своята продължителност след Великия пост. Той е четиридесетдневен и не е така строг като Великия и Богородичния пост, като е подобен на Апостолския (Петровия).

Постът започва от 15 ноември и завършва на 24 декември.

В навечерието на поста се отбелязват Рождественски заговезни - с взаимно опрощение и заговяване (консумиране на блажна храна), с разговори и създаване на нагласа за встъпване в предстоящия пост, посветен на славното Христово Рождество.

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешават безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се приемат за постни храни. Традиционно на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се консумира и риба.

Човек, който се готви за изповед и св. Причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си, като му съобщи и мнението на лекаря, съобщава на страницата си Св. Синод.

Вижте и още във включването на Деница Торньова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Георги Момеков: Всички забравят, че фармацевтите са на първа линия
Проф. Георги Момеков: Всички забравят, че фармацевтите са на първа линия
2498 случая на коронавирус при 6450 PCR теста
2498 случая на коронавирус при 6450 PCR теста