НОВИНИ

Призна ли Доналд Тръмп, че Джо Байдън е спечелил изборите?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
15:41, 15.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:46 мин.
САЩ
Снимка: БГНЕС

Призна ли президентът Доналд Тръмп победата на Джо Байдън на изборите? Отговорът на този въпрос продължава да не е еднозначен.

В серия постове в Туитър Тръмп написа, че опонентът му е е спечелил, защото изборите са били фалшифицирани. Минути след това добави, че нищо не признава.

Хиляди американци участваха в демонстрации в подкрепа на Тръмп.

"Той спечели, защото изборите бяха фалшифицирани. Не бяха допуснати нито застъпници, нито наблюдатели. Вотът беше подправен от частната компания "Доминиън", собственост на Радикалната левица. С лошата си репутация и старо оборудване, не успяха дори да се класират за Тексас, където спечелих с много. Помогнаха и фалшивите и мълчаливи медии и много други!"

Това написа президентът Доналд Тръмп в Туитър сутринта в неделя, местно време. Заглавията в медиите не закъсняха - Тръмп призна победата на Байдън за първи път. Минути по-късно обаче, държавният глава продължи с постовете.

"Той спечели само в очите на медиите за фалшиви новини. Не признавам нищо! Предстои ни да извървим дълъг път. Тези избори бяха фалшифицирани!"

Туитър вече отбеляза публикациите на Тръмп като такива със съмнително съдържание. Последният туит на Джо е поздравление по случай празника на светлината Дивали. Така - на 12-ия ден след изборите, действащият президент не е признал поражението си и не е поздравил кандидата на демократите Джо Байдън. Администрацията на Белия дом е завела десетки съдебни искове и дела във връзка с вота, но без конкретни доказателства за измами и злоупотреби.

От щаба на Тръмп продължават да са категорични, че изборите не са приключили и последната дума ще има Върховният съд.

По улиците на Вашингтон в събота следобед хиляди се събраха на марш в подкрепа на президента Доналд Тръмп. В шествията участваха и членове на крайнодесни формации.

"Не отстъпваме, защото ние спечелихме изборите. Просто искаме това да стане ясно - ако се налга да се стига до съд - готови сме и на такъв вариант", каза Джоузеф Хюисън, привърженик на Доналд Тръмп.

В светлите часове на деня шествията бяха мирни. С настъпването на вечерта обаче се стигна до сблъсъци във Вашингтон. Полицията направи всички възможно да раздели привържениците на Тръмп и участници в марш на движението "Животът на чернокожите има значение".

Арестувани са 20 души - за обида на служебно лице и незаконно притежание на оръжие. Регистрирано е нападение с нож, има и ранени полицаи.

А от щаба на Джо Байдън съобщиха, че все още нямат достъп до секретната информация, свързана със сигурността на страната и до определени данни за работата и финансирането на редица федерални агенции. Това може да повлияе върху бъдещото управление избрания за президент, допълни говорител на Байдън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърбия затваря кафенета, ресторанти и клубове от 21:00 до 5:00
Сърбия затваря кафенета, ресторанти и клубове от 21:00 до 5:00
ФИФА ще излпати компенсация от 2 милиона лири заради Джо Гомес
ФИФА ще излпати компенсация от 2 милиона лири заради Джо Гомес