НОВИНИ

Изборите в САЩ: Няма доказателства за манипулиран вот, Байдън печели и Аризона

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:30, 13.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Джо Байдън печели Аризона - щат, който на предишните избори подкрепи републиканеца Доналд Тръмп. Така демократът вече има 290 гласа в Електоралната колегия, срещу 217 за действащия президент.

Пет дни след като беше обявено, че Джо Байдън печели изборите, Доналд Тръмп все още не е признал резултатите. Преди час китайският президент Си Дзинпин стана поредния световен лидер, поздравил Байдън за победата.

Аризона е поредния щат, който при 99% преброени бюлетини, е спечелен от Джо Байдън. Избраният за президент на Съединените щати вече назначи началник на кабинета си, а с вицепрезидента му Камала Харис одобриха план за овладяване на пандемията от COVID-19.

"Вашингтон поуст": Пощенски служител в Пенсилвания се отказа от показанията си за изборни нарушения

Байдън и Харис трябва да встъпят в длъжност през януари, но действащият президент Тръмп и част от сподвижниците му, продължават да отричат победата на демократа. Твърди се, че 2 млн. и 700 хиляди гласа за републиканеца, са били изтрити от системата. Тази нощ Тръмп написа в Туитър, че измами е имало в 28 щата, но не предостави доказателства.

Служители на щатските и федерални избирателни власти съобщиха, че няма открити измами и манипулации на изборния процес. След направена проверка, не са установени нарушения при провеждането на вота, нито са открити доказателства, че някоя система за гласуване е загубила или изтрила гласове. От щаба на Доналд Тръмп твърдят, че подадени за Републиканската партия бюлетини, са били отчитани като такива за Демократите.

В интервю за предаването "60 минути" на CBS, Барак Обама също коментира темата за обвиненията от страна на републиканците.

Барак Обама, бивш президент на САЩ: Очевидно са много мотивирани - отчасти, защото президентът не обича да губи и никога не признава загубата. По-притеснително е това, че членове на Републиканската партия, които имат много по-ясна представа за ситуацията, го подкрепят и застават зад твърденията му. Това опорочава не просто предстоящата администрация на Байдън, но демокрацията като цяло. А това е много опасно.

Все повече гласове сред Републиканската партия призовават Доналд Тръмп да признае резултатите от изборите. Близо 20 конгресмени от партията на президента, заявиха, че Джо Байдън трябва да получи достъп до класифицирани документи, които обикновено се предоставят на избрания за президент, в рамките на прехода между две администрации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет години от атентатите в Париж: Жертвите ще бъдат почетени с няколко церемонии
Пет години от атентатите в Париж: Жертвите ще бъдат почетени с няколко церемонии
Полша заплаши да наложи вето на бюджета на ЕС
Полша заплаши да наложи вето на бюджета на ЕС