НОВИНИ

БЛС настояват за повече денонощни аптеки: Пациентите да имат 24-часов достъп до лекарства

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:55, 15.11.2020
Чете се за: 01:32 мин.
Здраве
Снимка: БГНЕС

От лекарския съюз поискаха днес повече аптеки да работят денонощно, а медикаменти без лекарско предписание да се предлагат за продажба и в хранителните вериги, денонощните магазини и други търговски обекти с непрекъснат цикъл на работа.

Целта - пациентите да имат 24-часов достъп до лекарства. В същото време и днес продължиха споровете за новите "зелени коридори" в аптеките. Някъде дори се стигна и до по-разгорещени сцени.

Във времето на втория зелен коридор за деня, в 15.00 часа, сме пред голяма столична аптека. Тя е полупразна. За около 10 минути бяха върнати над 20 младежи и хора на средна възраст, което нажежи страстите.

Проф. Асена Сербезова: Недостигът на лекарства е нормално явление, ние трябва да го управляваме, не да го отричаме

Вчера председателят на Фармацевтичния съюз Асена Сербезова изрази притеснения, че с новите "зелени коридори" гражданите няма да могат да влизат в аптека през 50% от нейното работно време. Днес в спора се включи и Българският лекарски съюз.

"Да, 50% от работното време на аптеките е такова, защото те си определят работното време. Практически те са единствените лечебни заведения, които сами могат да определят работното си време. Затова предлагаме да има във всяко населено място поне една аптека, която да покрива 24 часа, тогава няма да има проблем със "зелените коридори", каза д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Денонощните аптеки са само около 30 или 1% от всички аптеки в страната, казват още лекарите. Те липсват в региони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище, а това в условията на пандемия е недопустимо.

"Ние казахме на глас една срамежливо премълчавана тайна - в последните повече от 20 години на българското население не е осигурена 24-часова фармацевтична помощ", каза д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Лекарите предлагат в кратки срокове да бъдат направени нормативни промени. Искат още лекарства без рецепта като витамини, минерали, антипиретици да се продават и в денонощните магазини както е по света. Фармакологът професор Георги Момеков смята, че аптеките нe могат да насмогнат, защото хората се презапасяват с лекарства, за които са чули, че се използват при COVID-19.

Няма риск от недостиг на лекарства, заявиха от БГФармА

"Доколкото знам дефицит на тези лекарства реален в повечето случаи няма. Има ги, но просто в аптеките скоростта, с която някои от тях изчезват е по-голяма", каза проф. Георги Момеков, председател на Българското дружество по фармация.

"Единствените твърдения за недостиг идват от страна на търговците на дребно с лекарства, аптеките, явно трябва някъде там да търсим връзката и звеното, което се къса", каза д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Българският лекарски съюз призова аптеките в най-скоро време да поемат отговорност за навременното осигуряване на необходимите лекарства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Костадин Ангелов: Болницата в Шумен е на предела на възможностите си
Проф. Костадин Ангелов: Болницата в Шумен е на предела на възможностите си
Задържаха двама мъже, помагащи на афганистанци и пакистанци да преминат незаконно през България
Задържаха двама мъже, помагащи на афганистанци и пакистанци да преминат незаконно през България