НОВИНИ

Няма риск от недостиг на лекарства, заявиха от БГФармА

риск недостиг лекарства заявиха българска генерична фармацевтична асоциация
bnt avatar logo
от БНТ
15:58, 13.11.2020
Чете се за: 01:32 мин.
Още

Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) следи с непрекъснато внимание, ангажираност и съпричастност развитието на пандемията от COVID-19 и осигуряването на българските граждани с лекарства.

Искаме да уверим българското общество, че към момента не се наблюдава риск от недостиг на лекарствени продукти в България.

Нашите компании поддържат резервни наличности, както на субстанции за производство, така и на готови лекарствени форми за справяне с кризисни ситуации като настоящата, заявяват в отворено писмо от асоциацията.

БГФармА, в която членуват 16 български и международни компании, заявява най-отговорно:

  • Процесът на производство на лекарства за милиони български граждани продължава и ще продължи без прекъсване
  • Пациентите ще разполагат с необходимите генерични медикаменти за лечение на своите остри и хронични заболявания

Разчитаме на професионалното поведение на нашите колеги - търговците на едро и аптеките да осигурят непрекъснато и редовно доставяне на медикаменти по веригата производител - търговец на едро - аптека и зареждането на максимално широка номенклатура от медикаменти в аптеките, за да не се получават откази по логистични причини.

В държавата има ясна организация и отговорни лица за всекидневен мониторинг за наличностите на лекарствени продукти, складови наличности и линиите на доставка.

Задачата на БГФармА и нашият дълг към българското обществото съвпада напълно с Приоритетите на нашите европейски партньори от Medicines for Europe, а те са осигуряване на непрекъснато производство и доставката на лекарства; сигурност и защита за работещите в стотиците заводи за генерични медикаменти в България и Европа, за да може да продължи безпроблемно производственият процес; тясно сътрудничество и подпомагане на действията на здравните институции в държавата.

Въпреки че генеричните производители са изправени пред сериозни предизвикателства в условията на повишени цени на субстанции за лекарства, повишаване на себестойността на произведените медикаменти, нарастващи допълнителни финансови тежести върху компаниите, ние ще продължим да изпълняваме своя дълг към обществото: осигуряване на непрекъсната наличност и достъп на българските граждани до лекарства, както за лечение на COVID-19, така и за терапия на масовите социално-значими заболявания.

Важно е дори и в тези дни на развихрила се пандемична вълна да не се допуска разстройване на системата за осигуряване на лечението на гражданите, заявяват от асоциацията.

Това може да се постигне само при тясно сътрудничество между лекарите, предписващи медикаментите, фармацевтите, които ги отпускат, както и гражданите, които посещават аптеките.

От Асоциацията призовават гражданите да запазят спокойствие:

  • Не се презапасявайте с медикаменти, особено антибиотици, антивирусни средства, лекарства, предотвратяващи кръвосъсирването, дори да имате възможност без предписание да ги закупите от аптеката
  • Самолечение, особено с лекарства, отпускани с рецепта, в много случаи може да има неблагоприятни, дори фатални последици

Единствено с усилията и самообладанието на всички български граждани, заедно ще можем да се справим и преминем през коварната епидемия! Не забравяйте - Optimum medicamentum quies est - Спокойствието е най-доброто лекарство, призовават още от асоциацията.

Целия текст на писмото може да видите ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Препълнени са COVID отделенията в Хасковска област
Препълнени са COVID отделенията в Хасковска област
Хванаха турски граждани с близо половин милион евро на Дунав мост 2
Хванаха турски граждани с близо половин милион евро на Дунав мост 2