Веселин Марешки: Няма криза с лекарствата. Не бива да се всява паника

от БНТ
10:16, 21.11.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Лекарства има. Не бива да се всява паника.

Това увери в "Денят започва с Георги Любенов" Веселин Марешки, зам.-председател на НС, лидер на ПП "Воля".

По повод на твърдението, че по аптеките не може да бъде намерен препаратът "Азитромицин", Марешки заяви, че 7 са производителите, които осигуряват за България този медикамент и ако изчезне лекарството на 1 от производителите, останалите го имат. Марешки отново повтори, че лекарства има, болниците са обезпечени с медикаменти. Допустимо е на места да се получи липса на едно или друго лечебно средство, но навсякъде другаде то е налично.

"Никой сам не може да победи кризата. Само заедно - лекарите, полицаите, учителите - всеки един български гражданин на неговото си място - обединени, можем да се справим с тази криза", категоричен беше Марешки.

Темата с износа на лекарствата зам.-председателят на НС коментира, като подчерта, че се взимат правилни мерки за спиране на реекспорта. Той посочи, че в моменти, когато в страната може да има недостиг на достатъчни количества от важни медикаменти, реекпортът е неморален и трябва да се предприемат законовите мерки това да не се допуска.

Относно зелените коридори в аптеките, Марешки изрази мнение, че те не вършат работата, заради която бяха създадени и е добре да бъдат отменени.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Стефан Диомов за автобиографичната си книга
Стефан Диомов за автобиографичната си книга
Фандъкова: За три седмици броят на хоспитализираните в София е нараснал с над 1300 души
Фандъкова: За три седмици броят на хоспитализираните в София е нараснал с над 1300 души