НОВИНИ

Най-бързият джобен уред за качеството на водата е изобретение на българи

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:48, 20.11.2020
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Българи изобретиха уред, който проверява качеството на водата за секунди. Устройството е единствено в света, но достатъчно лесно за използване, за да може всеки да провери колко чиста е водата, която пие.

Историята на тяхното изобретение ще видите утре - 21 ноември, в предаването "Европейци" веднага след централните новини.

"Контрол на качеството" вероятно звучи скучно, бавно и малко отегчително. В света проверката на водите наистина изисква дни. Поне 5.

Едно българско изобретение обаче, прави това буквално за 5 секунди. Двама преподаватели в Бургаския университет създават това устройство - нещо като лаборатория, която може да се побере в джоб. И да я използва дори човек, който не разбира нищо от химия.

Хюсеин Йеменджиев, изобретател: С нея дори 10-годишният ми син може да анализира качеството на водите в рамките на секунди, когато и където пожелае. Тези данни могат да бъдат визуализирани върху Google Maps и да се види разпределението на замърсителите по площта на езерото и това да ни насочи към конкретни източници на замърсяване.

Звучи като страхотна идея. Но в началото никой не вярва в нея.

Хюсеин Йеменджиев, изобретател: Всички фирми, с които се свързвахме, не само български, искаха вече разработен и готов за продажба продукт, а не бяха готови да инвестират в разработване.

Започват на собствени мускули. До един момент, в който и Европeйският съюз ги забелязва. Определя ги за най-добър стартъп в категория "Вода" и ги подкрепя финансово.

За историята преди и след този момент - гледайте утре вечер в "Европейци". Още от предаването вижте ТУК

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деница Сачева: Управляваме кризата
Деница Сачева: Управляваме кризата
Ключови сгради светват в синьо в Световния ден на детето
Ключови сгради светват в синьо в Световния ден на детето