НОВИНИ

На коледен базар по време на пандемия: с маска, без консумация

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:14, 20.11.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Коледните базари в столицата отварят от днес, но без маси и консумация. Маските и дистанцията са задължителни, ще има строго определени вход и изход. Няма да има и съпътстваща културна програма. От Софийския оперативен щаб предупреждават, че и при най-малко неспазване на мерките базарите ще бъдат затворени.

Първи за посетители отвори немският базар на площад "Батенберг". Още преди откриването в 18:00 ч. там имаше много желаещи да посетят коледното градче. Тази година обаче обстановката ще е малко по-различна.

"Маските са абсолютно задължителни на територията на базара и задължително е отстоянието, като ще има само фонова музика, нито сцената ще работи, нито ще има маси за консумация. Ако има повече хора вътре, ще затворим пазара, докато не напуснат останалите хора през изхода и тогава ще пускаме, заяви Красимир Димитров от "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община.

Ако си купите нещо за ядене или пиене от немския базар, най-добре да си го занесете вкъщи, но все пак няма да е забранено и да седнете и да хапнете на пейките в градинката пред Народния театър.

Коледният дух завладява София въпреки пандемията, вижте в галерията

Иначе и тази година на коледните базари освен традиционни немски вурстчета и джолани с кисело зеле, ще може да намерите и фондю, бретцели и греяно вино, както и живи елхи и украса за дома.

БНТ: Какви са ви очакванията тази година, все пак ще има доста мерки, ще е различно от друг път?

"Да се надяваме, че хората ще бъдат предпазливи и въпреки всичко ще пазаруват!", каза търговец.

"Но нека да спазват мерките, защото при всяко неспазване на мерките, съм упълномощен от щаба да затворя този пазар на секундата", напомни Димитров.

До края на седмицата за посетители ще бъде отворен и коледният базар на площад "Славейков", а след 1 декември - и при НДК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Алпите очакват слаб зимен сезон
В Алпите очакват слаб зимен сезон
Хора с увреждания над 70% ще имат право на лична помощ
Хора с увреждания над 70% ще имат право на лична помощ