Поставят ни под карантина с обаждане, SMS или чрез мейл

Николай Минков
от Николай Минков
18:13, 20.11.2020
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Уведомлението за карантина вече ще се става с SMS, реши Народното събрание с промените в Закон за здравето на първо четене. Предвижда се още контактните лица да нямат право да откажат да се тестват или да бъдат поставяни в изолация. Отпадането на задължителното болнично лечение на пациенти с коронавирус скара управляващи и опозиция.

С поправките в закона се дава възможност на РЗИ-та да изпращат уведомления за карантина по телефон, с SMS или чрез мейл.

Предложението на ГЕРБ да отпадне задължителното болнично лечение на пациенти над 60 г. c коронавирус, въведено в началото на пандемията, предизвика скандал с опозицията.

"Апелирам да се направи така и да се говори така, че хората да бъдат спокойни. Да бъдат сигурни, че лечебните заведения ще бъдат с отворени врати за тях. В противен случай, не искам да го казвам тук, но ще влезем в хипотезата, когато, бидейки изправени на прага на срив на здравната система, няма да приема пациенти", заяви Иван Иванов от БСП.

От ДПС предупредиха, че с предложените от ГЕРБ текстове отпада болничното лечение и за тежките инфекциозни болести, за които са налага задължителна карантина.

"Държавата и болниците се освобождават от носенето на отговорност при неприлагане на болнично лечение на тези болести при необходимост, и по този начин това няма да може да бъде квалифицирано като отказване на лечение, и пациентите няма да могат да осъдят държавата за отказване на лечение", коментира Джевдет Чакъров.

От ГЕРБ обясниха,че не всички случаи на COVID-19 се нуждаят от болнично лечение. Изявиха готовност за прецизиране на текстовете и призоваха опозицията да не всява паника.

"Всеки пациент, за който се налага болнично лечение и това е по мнението на лекуващия лекар, може да разчита на такова и са спекулации всички изказвания, които твърдят, че по този начин държавата абдикира", обясни Даниела Дариткова.

Трябва да сме единни и да даваме послания, които наистина успокояват българското общество.

"Обединени патриоти" подкрепиха коалиционния си партньор.

"Групата на "Обединените патриоти" ще подкрепи този закон, който може, наистина, за второ четене да се вкарат и някои допълнителни мерки. Той идва разумно и навреме в една нова ситуация, пред която е изправена България в последните 30-40-50 дни", коментира Калин Поповски.

С промените се дава възможност на здравния министър да забрани износа на лекарства при извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Предвидени са и солени санкции за нарушителите.

Със 106 гласа "за", 4 "против" и 54 "въздържали се промените в закона бяха приети на първо четене.

От БСП пък заявиха, че са атакували пред Конституционния съд промяната в парламентарния правилник, даваща възможност на депутати да работят дистанционно.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борисов: С "Балкански поток" ще имаме диверсификация и ниска цена
Борисов: С "Балкански поток" ще имаме диверсификация и ниска цена
Полфрийман вече може да напусне България
Полфрийман вече може да напусне България