НОВИНИ

БСП атакува пред Конституционния съд онлайн работата на депутати

Николай Минков
от Николай Минков
10:59, 20.11.2020
Чете се за: 00:35 мин.
Политика
бсп атакува конституционния съд онлайн работата депутати
Снимка: Пресцентър БСП

Парламентарната група на БСП е внесла жалба в Конституционния съд на промяната в правилника на парламента от 6 ноември, с която бе взето решение народните представители в карантина или на домашно лечение от COVID-19 да участват в работата на Народното събрание онлайн.

Аргументът на социалистите е, че в Конституцията ясно е записано, че за да започне пленарна работа Народното събрание са нужни повече от половината депутати присъстващи в зала, като никъде не се допуска или упоменава възможността те да работят дистанционно.

Освен това от БСП питат дори при сегашната промяна на правилника не е предвидено онлайн участие в пленарни заседания на депутати, болни от други заболявания, различни от коронавирус.

"Според нас този акт на управляващите свежда ролята на народните представители до пълна формалност. Практиката показва, че виртуалните депутати, участващи в заседанията от видеостена, не вземат участие в дебатите и разискванията, а единствено осигуряват нужния кворум. Виртуалното участие се отнася и само до народни представители, заболели от COVID. Ако колега е болен от нещо друго, той няма същите права", каза Явор Божанков - депутат от ПГ на БСП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е заделила 15 млн. лв. за антигенни тестове
България е заделила 15 млн. лв. за антигенни тестове
Проучване в ЕС: 32% от българите одобряват мерките на правителството срещу COVID-19
Проучване в ЕС: 32% от българите одобряват мерките на правителството срещу COVID-19