НОВИНИ

Промени в Закона за здравето: Как ще ни уведомяват за поставяне под карантина

Николай Минков
от Николай Минков
10:29, 20.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:34 мин.
Политика

По време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка здравният министър ще може да налага временна забрана за износ на лекарствени продукти, като целта е да има необходимото количество за населението в България.

Това предвиждат промени в Закона за здравето, внесени от ГЕРБ. Те бяха приети на първо четене в парламента със 106 гласа "за", 4 "против", и 54 "въздържали се".

За нарушителите на забраната за износ са предвидени санкции от 50 000 до 100 000 лв., а при повторно нарушение санкцията скача от 100 000 на 150 000 лв.

Предвижда се още уведомяването на хора, които трябва да са под карантина или поставени в изолация, да става по телефона, със СМС или чрез изпращане на съобщение по електронна поща.

С внесените от управляващите промени се предвижда да отпадне задължителното болнично лечение за болните от коронавирус.

Хората ще бъдат карантинирани или поставяни в изолация след предписание на директора на съответната Регионална здравна инспекция. А продължителността ще се определя със заповед на здравния министър и по предложение на държавния главен инспектор.

Контактните лица няма да имат право на отказ от тестване или поставяне под карантина.

Вносителят на промените Даниела Дариткова беше категорична, че предлаганите промени не целят освобождаването на държавата от отговорност за здравето на хората имащи нужда от болнично лечение от COVID-19. Цели се прецизиране на противоепидемичните мерки и лечението на заразните болни в България.

"Апелирам да се направи така и да се говори така, че хората да бъдат спокойни. Да бъдат сигурни, че лечебните заведеniя ще бъдат отворени врати за тях. В противен случай, не искам да го казвам тук, но ще влезем в хипотезата, когато бидейки изправени на прага на срив на здравната система, няма да приема пациенти", каза Иван Иванов, БСП.

"Ние от ДПС няма да подкрепим предложените промени в Закона за здравето, имаме своите сериозни аргументи за това. С отпадането на и или болнично лечение държавата и болниците освобождават от носенето на отговорност при неприлагане на болнично лечение на тези болести при необходимост и по този начин това няма да може да бъде квалифицирано като отказване на лечение и пациентите няма да могат да осъдят държавата за отказване на лечение", каза Джевдет Чакъров, ДПС.

"Групата на Обединенине патриоти ще подкрепи този закон, който може, наистина, за второ четене да се вкарат и някои допълнителни мерки. Той идва разумно и навреме в една нова ситуация, пред която е изправена България в последните 30-40-50 дни", каза Калин Поповски, "Обединени патриоти".

"Още веднъж повтарям, че всеки пациент, за който се налага болнично лечеиние и това е по мнението на лекуващия лекар, може да разчита на такова и са спекулации всички изказвания, които твърдят че по този начин държавата абдикира. Моля ви, колеги, наистина в битката с корона вируса, с епидемията трябва да сме единни и да даваме послания, които наистина успокояват българското общество", каза Даниела Дариткова, ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МБАЛ-Исперих готова да се превърне в COVID болница
МБАЛ-Исперих готова да се превърне в COVID болница
Очаква се да повдигнат обвинение на майката за убийството на двете деца в Сандански
Очаква се да повдигнат обвинение на майката за убийството на двете деца в Сандански