НОВИНИ

Двама стажант-лекари започват работа в Карловската болница

bnt avatar logo
от БНТ
09:36, 20.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:19 мин.
Здраве

В помощ на медиците в COVID отделението на Карловската болница започват да работят двама стажант-лекари от Пловдив и един от Варна, както и студенти по медицина. Те са се отзовали на поканата на управителя на лечебното заведение и кмета на общината, след като преди две седмици от Инфекциозното отделение алармираха, че няма достатъчно медицински персонал и не могат да се грижат за всички пациенти.

Как ще лекуват заразени с COVID-19 в болницата в Карлово?

От началото на пандемията 27-годишният Венцислав Панайотов е работил в Спешна помощ на болница "Света Марина" във Варна. Там е помагал в диагностицирането и приемането на пациенти с коронавирус. Младият мъж е първият стажант лекар, който започна работа в карловската болница и вече има 3 дежурства в COVID отделението.

"В началото човек се плаши, когато един пациент изпитва тласък на вируса и който се влошава, например сутринта назначих кислород на трима пациенти, двама от тях вече бяха бодри, бяха без маска и ми благодариха и както самите тласъци на вируса са внезапни, самото подобрение също е много скоростно", каза Венцислав Панайотов - стажнат-лекар.

До края на седмицата в графика на COVID отделението ще се включат още двама стажант лекари от Пловдив и един студент по медицина от Карлово. Нормалното функциониране на отделението обаче все още остава затруднено, тъй като са болни двама от лекарите, които работят там.

"Отделението ще функционира нормално що се касае за помощ от сестринските грижи. В момента има командировани двама лекари от вътрешно отделение, следващият месец предстои командироване от други отделения, използваме собствения ресурс, тъй като имаме заболели топ лекари., но с тяхната помощ на тези млади момчета и момичета аз искрено им благодаря, защото те владеят и манипулации и се грижат за пациентите", каза д-р Христо Пелев - управител на МБАЛ - Карлово.

Освен месечна заплата, медицинските специалисти ще получават и допълнително възнаграждение от 1000 лева за работа на първа линия, а Община Карлово ще поеме всички разходи по тяхното настаняване и транспорт.

"Реформите, които очакваме в здравната система от 15 години се забавиха много, нека сега благодарение на COVID реформите да се ускорят. Oчакваме всякаква помощ от Mинистерството на здравеопазването, нищо че сме общинска болница - заболяванията не са общински или държавни", каза д-р Емил Кабаиванов - кмет на Община Карлово.

Към момента в COVID отделението са хоспитализирани 43-ма души, а максималният капацитет в него е 47 легла.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава разследването за жестокото убийство на две деца в Сандански
Продължава разследването за жестокото убийство на две деца в Сандански
"Черен петък": Какви са съветите на специалистите при пазаруване?
"Черен петък": Какви са съветите на специалистите при пазаруване?