НОВИНИ

Как ще лекуват заразени с COVID-19 в болницата в Карлово?

bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 09.11.2020
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Преди два дни областният управител на Пловдив и председател на кризисния щаб Дани Каназирева поиска оставката на управителя на общинската болница в Карлово - д-р Христо Пелев, с мотивите, че организацията в здравното заведение е лоша и има нарушения в документацията на пациентите с коронавирус.

В същото време в болницата не достига персонал и има болни медици от различни отделения. Преди дни завеждащата на "Инфекциозно отделение" - д-р Анета Милушева, алармира, че положението е критично, и отказа да поеме отговорност за новооткритото COVID отделение.

"Аз съм лекар, не съм политик или търговец. Моята работа е да лекувам и помагам, колкото мога. За да си свършим добре работата, трябва да има някакви що-годе нормални условия на труд. Имаме заповед за разкриването на 31 допълнителни легла. Но болницата не е сградата, не е покрива, не са леглата, а е човешкият ресурс - хората, които лекуват. Не е въпросът болните да бъдат подредени на леглата - не може да не се осигури минимум качество на лечение и обслужване. Няма достатъчен човешки ресурс за тези легла", заяви в ефира на "Денят започва" д-р Милушева.

Особено тревожно за нея е, че до момента "на късмет и магия" е успявала да осигури легло за "всеки тежкоболен, на влошен в отделението или на дошъл отвън с дихателна недостатъчност", след като от областния център Пловдив ѝ се отказва съдействие.

"Няма да участвам в игра със залог живота на хората", категорична беше тя.

Лекар от Карловската болница: Изнемогваме поради недостиг на медицински персонал

Управителят на болницата - д-р Христо Пелев, обясни, че е извършена реорганизация и е освободен цял етаж.

"Целта е човешкият ресурс да се съхрани и затова е освободен третият етаж. Иначе се работи на две места", добави той.

Проблемът с болницата и общинското здравеопазване е постоянна тема на обсъждане сред общинските съветници, увери председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров.

"Решение ще бъде взето, но то ще е изключително отговорно и ще е в полза на болницата, лекарите и жителите на общината", заяви той и добави, че още днес започват консултации с всички заинтересовани.

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева настоя, че проблемът в карловската болница се дължи на лошата организация в здравното заведение.

"Имам уверението на кмета, че ще има промяна в управлението, организацията и комуникацията, а и в контрола в лечебното заведение. Разговаряла съм с лекари от болницата и знам проблема от месеци, затова настоявам за промяна в начина на управление", повтори пловдивският областен управител.

Още по темата вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теменужка Петкова: Правителството предприе редица мерки, за да може хората да запазят работните си места
Теменужка Петкова: Правителството предприе редица мерки, за да може хората да запазят работните си места
Бурята Ета се насочи към Флорида
Бурята Ета се насочи към Флорида