Как ще лекуват заразени с COVID-19 в болницата в Карлово?

от БНТ
08:14, 09.11.2020
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Преди два дни областният управител на Пловдив и председател на кризисния щаб Дани Каназирева поиска оставката на управителя на общинската болница в Карлово - д-р Христо Пелев, с мотивите, че организацията в здравното заведение е лоша и има нарушения в документацията на пациентите с коронавирус.

В същото време в болницата не достига персонал и има болни медици от различни отделения. Преди дни завеждащата на "Инфекциозно отделение" - д-р Анета Милушева, алармира, че положението е критично, и отказа да поеме отговорност за новооткритото COVID отделение.

"Аз съм лекар, не съм политик или търговец. Моята работа е да лекувам и помагам, колкото мога. За да си свършим добре работата, трябва да има някакви що-годе нормални условия на труд. Имаме заповед за разкриването на 31 допълнителни легла. Но болницата не е сградата, не е покрива, не са леглата, а е човешкият ресурс - хората, които лекуват. Не е въпросът болните да бъдат подредени на леглата - не може да не се осигури минимум качество на лечение и обслужване. Няма достатъчен човешки ресурс за тези легла", заяви в ефира на "Денят започва" д-р Милушева.

Особено тревожно за нея е, че до момента "на късмет и магия" е успявала да осигури легло за "всеки тежкоболен, на влошен в отделението или на дошъл отвън с дихателна недостатъчност", след като от областния център Пловдив ѝ се отказва съдействие.

"Няма да участвам в игра със залог живота на хората", категорична беше тя.

Лекар от Карловската болница: Изнемогваме поради недостиг на медицински персонал

Управителят на болницата - д-р Христо Пелев, обясни, че е извършена реорганизация и е освободен цял етаж.

"Целта е човешкият ресурс да се съхрани и затова е освободен третият етаж. Иначе се работи на две места", добави той.

Проблемът с болницата и общинското здравеопазване е постоянна тема на обсъждане сред общинските съветници, увери председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров.

"Решение ще бъде взето, но то ще е изключително отговорно и ще е в полза на болницата, лекарите и жителите на общината", заяви той и добави, че още днес започват консултации с всички заинтересовани.

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева настоя, че проблемът в карловската болница се дължи на лошата организация в здравното заведение.

"Имам уверението на кмета, че ще има промяна в управлението, организацията и комуникацията, а и в контрола в лечебното заведение. Разговаряла съм с лекари от болницата и знам проблема от месеци, затова настоявам за промяна в начина на управление", повтори пловдивският областен управител.

Още по темата вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Теменужка Петкова: Правителството предприе редица мерки, за да може хората да запазят работните си места
Теменужка Петкова: Правителството предприе редица мерки, за да може хората да запазят работните си места
Бурята Ета се насочи към Флорида
Бурята Ета се насочи към Флорида