НОВИНИ

Ресторантьори се готвят за протест срещу вечерния час в Габрово

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 09.11.2020 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Хотелиери и ресторантьори излизат на протест днес в Габрово. Причината е заповед на областния кризисен щаб, с която им се забранява да работят след 22.30 часа. Недоволството е подкрепено и от представителите на артистите на свободна практика в града.

Кои градове затягат мерките срещу коронавируса?

Със заповед на областния кризисен щаб от събота заведенията в Габрово нямат право да работят след 22.30 ч., а не както на други места в страната, където рестрикцията влиза в сила час по-късно.

"Българинът сяда в 21.00, пие дълъг аперитив до 22.00, той не може да вечеря до 22.00, това означава, че вечерната работа за ресторанта е отрязана", коментира собственикът на заведение Мартин Каменов.

"Като цяло ще доведе до допълнителни 15-20 процента спад в оборота. Виждате, че почти ще останем без никакви приходи, няма да можем да се разплащаме и мен лично ме притеснява какво ще се случи със служителите ми и като цяло с бизнеса ми", заяви Васил Николов.

Здравни експерти: Закъсняхме с мерките. Неизбежно е да стигнем до локдаун

От РЗИ в Габрово казаха, че мярката се налага заради високия процент на заболели в областта.

"По наши наблюдения и не само по наши, всички го виждат, че по тези заведения в късните часове преобладават изключително много млади хора в това число и ученици, има много родители, които пускат децата си след 22.00 ч., това наложи да бъдат въведени тези строги противоепидемични мерки", коментира директорът на РЗИ-Габрово д-р Николай Пенчоков.

"Това е икономическа сегрегация, това е решение кой да работи и да има препитание, и кой да не работи", заяви музикантът Милен Василев.

От бранша планират днес да протестират пред сградата на здравната инспекция с искане да работят с час повече - до 23.30ч.

Репортери: Зорница Илиева и Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бурята Ета се насочи към Флорида
Бурята Ета се насочи към Флорида
Д-р Мазнейков: Давам новата ни болница с 400 легла за пациенти с COVID-19
Д-р Мазнейков: Давам новата ни болница с 400 легла за пациенти с COVID-19