Таксиметровите шофьори в Благоевград отказват да возят заразени клиенти

от БНТ
06:58, 09.11.2020
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Таксиметровите шофьори в Благоевград не са съгласни да превозват хора, заразени с коронавирус. Масови фалити застрашават таксиметровите фирми в областния град заради ситуацията с коронавируса. От началото на извънредното положение клиенти почти няма, а работата им е паднала драстично.

Крум Руйков кара такси от няколко години. Работи като частно лице и наскоро е преборил коварната зараза. Казва, че спазва всички предписани мерки и гледа да се пази.

"Маската, имаме и дезинфектанти, които използваме, и всеки един от клиентите, който се качи в автомобила, му казваме да си сложи маска евентуално, ако не си е сложил”, разказва той.

Мъжът признава, че откакто е настъпила пандемията, среща трудности да изхранва семейството си.

"Работата не на половина, намаля тотално. Преди да падне отново забраната, имаше някакво раздвижване, но сега не зная как ще се оправим просто. Не ми се мисли”, споделя шофьорът.

Въпреки че постоянно са изложени на риск, таксиметровите шофьори ежедневно изпълняват своите задължения.

"Ако се страхуваме, няма да работим. В края на краищата трябва нещо да се работи”, казва един.

"Трябва да ядем нещо, трябва да си купуваме храна, трябва да пращаме децата си на училище, трябва да просъществуваме”, коментира друг.

Разкриха нови COVID отделения в две благоевградски болници

Казват обаче, че не са съгласни да се превръщат в шофьори, които превозват болни от коронавирус.

"Условията трябва много внимателно да се обмислят, първото нещо, което е според мен, обезателно трябва да има много по-големи предпазни средства. Мисля, че една маска и едни ръкавици, един дезинфектант не би свършил работа”.

"Не, не, като гледам линейките как ходят, когато е за COVID, те са като роботи – с костюми. Ние как ще може да… ние просто не ни е възможно да работим с такава екипировка. Не ме е страх за мен, да кажем, че може да го занеса вкъщи при семейството”.

От бранша смятат, че трябва да има промяна в цената на таксиметровите услуги, за да може бизнесът да се спаси.

"Самите хора нямат пари, но това, което иска от нас община, държава, застрахователи, прегледи… всичко това е непосилно за нас, ако продължава да е на тоя етап работата такава, в тия параметри и на тия цени”, споделя шофьор.

Ако цените на услугите не се повишат, таксиметровите фирми ще поискат от общината в Благоевград облекчения от данъците, които плащат в момента.

Репортер: Надежда Цинцарска

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проф. Борислав Георгиев: Лекарства за холестерол действат протективно при коронавируса
Проф. Борислав Георгиев: Лекарства за холестерол действат протективно при коронавируса
Масови протести в Грузия с искане да се анулират парламентарните избори
Масови протести в Грузия с искане да се анулират парламентарните избори