НОВИНИ

Пътят към Белия дом и умението да губиш с достойнство

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:55, 08.11.2020
Чете се за: 05:26 мин.
САЩ

Защо действащият президент Тръмп упорито твърди, че вотът е манипулиран? Защо за първи път от 20 години не чухме името на новия президент в часовете след затварянето на секциите? Демокрация в действие ли е дългото броене на бюлетини или опит за измама? И кои са хората, които през годините ни показаха как се губи с достойнство - отговорите на всички тези въпроси от Джанан Дурал в "След новините".

"Ще управлявам като американски президент, не като демократ. Нека тази свирепа ера на демонизиране в Америка да приключи тук и сега", заяви Джо Байдън, избран за президент на САЩ.

Триумфът на "битката за душата на нацията" на Джо Байдън. Белият дом ще има своя нов стопанин. Но пътят към Овалния кабинет не беше никак лесен.

След изборите в САЩ: Байдън призова за единство, Тръмп не признава поражение

"Не съм тук, за да обявя победа, но съм тук, за да кажа, че когато броенето приключи, вярваме, че ние ще бъде победители", заяви Джо Байдън.

"Ще спечелим тези избори много лесно. Но ще има много съдебни дела, защото няма да позволим някой да открадне изборите по този начин!", заяви Доналд Тръмп.

Изборна нощ, която се превърна в изборна седмица. Кой ще бъде 46-ият президент на Съединените щати? Въпрос, който светът очакваше да получи своя отговор след вота на 3 ноември. Но за разлика от предходните два пъти, когато победата на Тръмп през 2016 г. беше факт малко след 8:30, а на Обама през 2012 г. още в 6 сутринта, този път ключовата дума е търпение.

"Битката е много голяма, изключително голяма. Не се е случвало да нямаме президент обявен сутринта след изборите от 20 години", каза Маргарита Асенова, фондация Джеймстаун.

"COVID-19 изцяло промени изборите тази година. И стигаме до този парадокс - въпреки по-трудното гласуване, да имаме рекордна избирателна активност", обясни Д-р Харис Маскет, Университет Бъркли, Калифорния.

Битката за Овалния кабинет - какви са привържениците на Тръмп и тези на Байдън?

Над 100 млн. гласували предварително. Гласове по пощата, които в някои щати, като Пенсилвания, ще приемат повече от седмица след изборния ден. Прецизно броене, в което както стана ясно в Джорджия - всеки глас ще бъде от значение, а понякога - ще се налага и повторно преброяване. В Невада - избирателната комисия беше обвинена, че е спряла да брои гласове. Твърдение, което се оказа абсолютно невярно, но пък очакването ще бъде дълго.

"Имат 10 дни да получат тези бюлетини", каза Маргарита Асенова, фондация Джеймстаун.

"Сигурен съм, че колегите от избирателните комисии в цялата страна ще ме подкрепят в това, което ще ви кажа. Не е важно колко бързо броим гласовете. Важно е да го правим правилно. Няма нищо по-важно от това да подходим сериозно и отговорно към задачата си, защото всеки щат може да се окаже решаващ за това кой ще бъде новият президент", обясни Джо Глория, преброител в окръг Кларк, Невада.

Причината за рекордния брой гласове по пощата е COVID-19. Но докато в месеците преди изборите Доналд Тръмп отново и отново твърдеше, че гласуването по пощата е предпоставка за манипулации, то Джо Байдън призова своите последователи да се спрат на този по-безопасен начин да упражнят правото си на глас. Подходът на двамата кандидати спрямо пандемията се превърна в основна разделителна линия и повод за взаимни обвинения между Тръмп и Байдън.

Разделителната линия COVID-19: Как Тръмп и Байдън подходиха към вируса

"Американците показаха, че ако изoбщо имат мнение относно начина на овладяване на пандемията, то то е твърдо против подхода на президента Тръмп. Всеки, който приема темата за COVID-19 като истински важна, подкрепя Джо Байдън на тези избори. А тези, за които вирусът не е от значение, са по-скоро симпатизанти на Тръмп. Мисля, че ще видим как благодарение и на коронавируса, Байдън ще стане президент. Причината за рекордния брой гласували по пощата е най-вече страхът на хората. Американците се страхуват от вируса и пандемията изцяло беляза тези президентски избори. Пандемията накара хората да потърсят промяна, включително промяна във властта", обясни Д-р Харис Маскет, Университет Бъркли, Калифорния.

Желанието за промяна се видя и на картата на Съединените щати. В първите часове след затварянето на секциите на 3 ноември Тръмп спечели ключови щати като Флорида, Тексас и дори Охайо - предвестникът за изхода от надпреварата. Но впоследствие - гласовете по пощата започнаха постепенно да заменят червения цвят на Републиканците върху картата на щатите със синьо - за победа на Демократите. В типичния си стил, президентът милиардер не остана равнодушен към случващото се.

"Искам да уведомя гражданите за нашите усилия да защитим честността на тези толкова важни избори. Ако броите легитимните гласове - ние печелим с лекота. Ако броите фалшивите - очевидно някой се опитва да ни открадне изборите", заяви Доналд Тръмп, президент на САЩ.

A Джо Байдън отново и отново доказваше, че има потенциал да сложи край на разделението в страната.

"Знаем, че има напрежение. След тежки избори, като сегашните, това е нормално. Но трябва да не забравяме, че е важно да останем спокойни и търпеливи. Нека нещата се подредят и нека преброим всички гласове", заяви Джо Байдън, кандидат-президент.

"Поразителна е степента, в която Доналд Тръмп беше и е критичен към самия изборен процес. Обикновено не виждате политици, които преди изборите казват, че системата е хронично корумпирана и не работи. Това е наистина необичайна ситуация и малко притеснителна", каза Ханс Ноел, професор по политически науки в Джорджтаунския университет, Вашингтон.

Стигна се до абсурдни ситуации, като тази три от най-големите телевизии отвъд Океана - ABC, NBC и CBS, да спрат излъчването на едно от изказванията на Тръмп, с аргумент, че разпространява неверни твърдения. Не му останаха длъжни и от Туитър, които системно маркират постовете му като потенциално подвеждащи. На служителите на любимата му Фокс Нюз беше забранено да наричат Джо Байдън "избрания за президент", а Cи Ен Ен вече почти ежедневно публикува проверка на речите на президента - дали са факт или измислица.

"Изборите се решават от гласовете на хората. Не от това какво казва даден политик, дори този политик да е президентът. Да се възползваш от поста, който заемаш и просто да кажеш "аз спечелих", е нещо, което диктаторите правят, а не демократично избраните президенти. В момента не се случва нищо необичайно. Просто се броят гласове", заяви Пол Бърман, професор по право в университета "Джордж Вашингтон".

И още един парадокс - независимо кой печели народния вот, решението кой да бъде президент все така е в ръцете на 538 електори - представители на всеки щат. А колкото и да се засилват призивите за промяна на избирателната система, засега шансовете за това са малки и ключът към Белия дом продължава да се крие в магическото число 270.

Кой действително избира президент на САЩ?

"Въпросът се политизира изцяло. От една страна, е лесно да накараш хората да поискат промяна на системата. Но пък това затруднява събирането на квалифицирано мнозинство, което е необходимо за промяна на американската Конституция. Всеизвестно е колко трудно е тя да бъде променяна", заяви Ханс Ноел, професор по политически науки в Джорджтаунския университет, Вашингтон.

Реториката на Тръмп накара американците да си припомнят предишни президентски избори. И най-вече - да си припомнят как се губи с достойнство.

  • Джон Маккейн, загубил изборите от Барак Обама през 2008 г.
    "Американските граждани ясно заявиха волята си. Преди малко имах честта да поздравя сенатор Барак Обама... да го поздравя, че стана следващият президент на страната, която и двамата обичаме.
  • Джими Картър, загубил изборите от Роналд Рейгън през 1980 г.
    Преди 4 години обещах никога да не ви лъжа. Ето защо не мога да се изправя пред вас тази вечер и да скрия, че ме боли. Гражданите на Съединените щати направиха своя избор и, разбира се - аз приемам тяхното решение.
  • Джордж Буш-старши, загубил изборите от Бил Клинтън през 1992 г.
    Гражданите казаха своята дума. Ще уважим върховенството на демократичната ни система. Току-що разговарях с губернатор Клинтън, за да го поздравя. Той проведе една много силна кампания и му желая успех в Белия дом.
  • Доналд Тръмп
    Това е измама. Мамят американското общество. Това е срам за страната ни. Канехме се да спечелим тези избори. Спечелихме тези избори! Спечелихме ги! Искаме законът да бъде приложен! Ще се обърнем към Върховния съд. Искаме броенето на гласове да спре!

В рамките на тези избори обаче, изборни измами не бяха докладвани. А макар и от щаба на Тръмп да заведоха над 150 съдебни дела, едно по едно съдилищата отхвърляха исковете за спиране на броенето на гласове в даден щат. Хиляди американци излязоха на протести под мотото "Пребройте всеки глас".

Но имаше и противници на тази идея. Групи въоръжени крайнодесни - привърженици на Доналд Тръмп, които се опитаха да нахлуят в помещения, в което се броят гласове. Други отправяха молитви за неговата победа.

"Въпросът е дали ще има мирно предаване на властта. То е било в основата на американската демокрация през последните 200 години и ако сега президент откаже да се оттегли от поста, дори когато е загубил изборите, създава предпоставка за огромна дестабилизация. За удар срещу демокрацията", коментира Пол Бърман, професор по право в университета "Джордж Вашингтон".

По кой път ще поеме САЩ? - решението ще бъде на 46-ия президент.

"Хората виждат какво се случва в страната. Една голяма измама. Опит за подмяна на вота. Е, ние няма да го позволим", заяви Доналд Тръмп, президент на САЩ.

"Може и да не сме единодушни по всички въпроси, но мисля, че всички ще се съгласим с едно - трябва да опитаме поне да бъдем цивилизовани един към друг. И да оставим гнева зад гърба си. Време е да се обединим и да излекуваме раните си. Няма да е лесно, но трябва да опитаме", заяви Джо Байдън, избран за президент на САЩ.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъгли и ниска облачност на много места у нас
Мъгли и ниска облачност на много места у нас
Протест по време на празник: Полицаи и пожарникари поискаха по-високи заплати
Протест по време на празник: Полицаи и пожарникари поискаха по-високи заплати