НОВИНИ

Училища в Пловдив минават изцяло на онлайн обучение

bnt avatar logo
от БНТ
20:19, 08.11.2020
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

От утре учениците от 5-ти до 7-ми клас в две училища в Пловдив преминават на дистанционно обучение. Основно училище "Княз Александър I" и Средно училище "Христо Г. Данов" са първите в областта, които за седмица ще преподават изцяло в електронна среда.

Мярката е превантивна, тъй като има много заразени преподаватели и деца под карантина. Досега, за да не пропускат часове, от ръководството са потърсили помощ от Пловдивския университет, които са им пратили четирима стажанти. Така децата не са пропускали от учебния материал. Въпреки това ръководствата са преценили, че е по-добре поне за седмица да минат на онлайн режим и са направили необходимите консултации за това.

Очаква се и други училища да го направят, ако броят на заразените скочи. От началото на годината в цялата област има и 200 деца, които вече учат вкъщи по желание на родителите им.

Допускат ли непълнолетни без родители в пловдивските молове?

9 учители в болнични и два класа карантинирани ученици - при такава ситуация директорът на основно училище "Княз Александър I" избира прогимназиалният курс да премине на обучение в електронна среда без да е необходимо указание от РЗИ или решение на Областния кризисен щаб.

"Имам доста болни колеги, което създаде проблем с организацията на учебния процес, наложи се да използваме съдействието на Пловдивския университет, за да ни подпомогнат с колеги - студенти там, където са студентските практики, за да можем да се справим. Отделно имаме и карантинирани деца заради заболяване на родителите, както и деца с положителни COVID проби", заяви Анета Вълева - директор на ОУ „Княз Александър I".

От тази седмица рязко е скочил броят на заявления за индивидуално дистанционно обучение на отделни ученици. В училището е проведена анкета сред родителите и повечето са за онлайн обучение. Общественият съвет също подкрепил идеята.

"Децата 5-7 клас показват, че могат да се справят самостоятелно, т.е. достатъчно отговорни са, а и ангажираността им от учителите също е на доста добро ниво, така че смятам, че няма да има пропуски като цяло в обучението", заяви Стефка Тимарева - член на Обществения съвет.

Какви са мерките срещу коронавируса в Пловдив?

Така 17 паралелки от 5-ти до 7-ми клас ще учат първоначално поне седмица в електронна среда. Седмичната програма се запазва, само часовете ще са по 30 минути. В сайта на училището се припомнят задълженията на родителите да съдействат за спазване на правилата и да осигуряват редовното участие на детето си в занятията.

"В подобна ситуация смятам, че обучението в електронна среда за кратко дори може да се окаже по ефективно отколкото физическото посещение, ако има много страхове, ако има стрес или ако има отсъстващи учители", обясни Иванка Киркова - Регионален инспектор по образование - Пловдив.

В Пловдив пък още няколко училища с прогимназиални класове провеждат процедурите за преминаване към дистанционно обучение, съобщиха от регионалния инспекторат.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест по време на празник: Полицаи и пожарникари поискаха по-високи заплати
Протест по време на празник: Полицаи и пожарникари поискаха по-високи заплати
Министър Кралев: Надяваме се, че спортът ще продължи в следващите месеци
Министър Кралев: Надяваме се, че спортът ще продължи в следващите месеци