Как изборът на Байдън ще се отрази на България и света

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:10, 08.11.2020
Чете се за: 02:22 мин.
По света

Защо американците предпочетоха Джо Байдън? На първо място - защото са отблъснати от начина, по който президентът Тръмп реагира на коронакризата - тя не само отне живота на близо 240 000 души, но и удари тежко икономиката.

В същото време мнозина бяха готови да гласуват за всеки, различен от Тръмп. На трето място, Тръмп нямаше накъде повече да разшири базата си от гласоподаватели от миналите избори, докато Байдън и Демократическата партия го направиха с небивала мобилизация за гласуване и с факта, че за разлика от Хилари Клинтън, Байдън обедини демократите.

Докато щатите по източното и западното крайбрежие традиционно подкрепиха Байдън, а във вътрешността на страната бяха за Тръмп, победата на Байдън дойде поради факта, че той успя да преобърне нагласите в няколко щата.

Той успя да спечели т.нар. "синя стена" - Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания - които на миналите избори подкрепиха Доналд Тръмп, но сега отрязаха пътя му към Белия дом. Решаващ се оказа родния щат на Байдън - Пенсилвания, който той посети 14 пъти по време на кампанията. В този щат много от фабриките и заводите пострадаха от търговската война на Тръмп с Китай. Тръмп първоначално поведе с 675 000 гласа в деня на вота и прибързано обяви, че е спечелил щата. Но между сряда и петък Байдън получи 75% от подадените по пощата гласове. Когато преднината на Байдън надхвърли 34 000 гласа, беше избегната необходимостта от задължително повторно преброяване, което се изисква при разлика от и под 0,51%. За Байдън това беше моментът на победата, когато спечели щата и Белия дом.

Байдън може да се гордее и с очакваната победа в Аризона - щат, в който печели според Фокс нюз, а според CNN - само води, защото там демократ не е печелил от 24 години.

Броенето трескаво продължава в Северна Каролина и Джорджия, като в последния щат гласовете са на кантар и най-вероятно ще се стигне до повторно преброяване. АП припомня, че от 2000 година е имало над 31 повторни щатски преброявания, но на резултата от вота са повлияли само три.

След изборите в САЩ: Байдън призова за единство, Тръмп не признава поражение

За света обаче победата на Байдън идва с въпроса - какво да очакваме от него на световната сцена и конкретно - в нашия регион. По темата разговаряхме с Маргарита Асенова от Фондация Джеймстаун.

Ново начало - за американците и за света с един предвидим президент, който ще върне доверието на съюзниците и добрия тон в дипломацията. Байдън добре познава Източна Европа, той участва в подготовката на страните от този регион за влизане в НАТО и помогна за ратифицирането на тези договори в Сената. Познава и Балканите, както и Русия. Маргарита Асенова подчертава, че като вицепрезидент е бил против политиката на рестартиране на отношенията между Вашингтон и Москва, водена от президента Обама и е бил за изпращане на оръжия на Украйна за защита от Русия след анексирането на Крим.

"Неговата политика спрямо нашия регион, спрямо Евразия и Русия е много по-решителна, ясна, точна и некомпромисна спрямо поведение, което подкопава сигурността на източноевропейските държави", заяви Маргарита Асенова, анализатор - фондация "Джеймстаун", Вашингтон.

Политиката на санкции спрямо газопроводите "Северен поток" и "Балкански поток" ще продължи, както и други политики спрямо Източна Европа.

Джо Байдън обяви първите стъпки в своя преходен план

"Това са политики, които създадоха повече военни бази в Източна Европа, защитен щит около Черно море, тази част от политиката ще продължи, както и енергийната политика. Аз очаквам, че санкциите срещу "Северен поток" ще бъдат приети от Сената през декември. Това няма да се промени", каза още Маргарита Асенова, анализатор - фондация "Джеймстаун", Вашингтон.

"Но България също така трябва да очаква, че поведението, което правителството показа с "Балкански поток", няма да остане незабелязано и несанкционирано", допълни тя.

"Отношенията с Европа и НАТО ще се нормализират. Аз очаквам много по-добро сътрудничество с ЕС и страните от НАТО и много по-цивилизовано отношение от страна американската администрация към партньорите в Европа", коментира още Асенова.

Но позицията на Вашингтон по важни въпроси като искането за увеличаване на средствата за отбрана от страна европейските партньори в НАТО няма да се промени, прогнозира Маргарита Асенова.

Промяната в Съединените щати е факт. Сега Джо Байдън трябва да покаже на американците и на света какъв президент ще бъде.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Министър Кралев: Надяваме се, че спортът ще продължи в следващите месеци
Министър Кралев: Надяваме се, че спортът ще продължи в следващите месеци
Сензация! Бруно Акрапович поема ЦСКА-София
Сензация! Бруно Акрапович поема ЦСКА-София