НОВИНИ

Протест по време на празник: Полицаи и пожарникари поискаха по-високи заплати

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:25, 08.11.2020
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Полицаи от цялата страна излязоха на протест в София на професионалния си празник - 8 ноември. Исканията им са за 30-процентно увеличение на заплатите в системата на МВР.

Служителите на МВР се събраха в градинката на църквата "Св. Седмочисленици" по обяд. За да бъде осигурена дистанция, бяха поставени конуси, както и 4 пункта за влизане. Протестът започна с минута мълчание в памет на загиналите полицаи по време на изпълнението на служебния си дълг.

Униформените продължават да са несъгласни с 15-те процента увеличение на заплатите, което премиерът обеща след разговор със синдиката на пожарникарите. Настояват за по-високи заплати.

"Исканията са непроменени до 30% увеличение на месечните заплати. Категорично отхвърляме предложените 15%. Премиерът се разбра със синдикат с 900 члена, ние имаме 11 000", заяви Илия Кузманов, заместник-председател на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в MВР (СФСМВР).

15% увеличение на заплатите на служителите на МВР от януари догодина

Недоволството е породено и от това, че служителите на МВР не са в списъка на ведомствата, където заплатите ще бъдат вдигнати с 30 на сто догодина, въпреки че са на първа линия в борбата срещу коронавируса.

"Стресът в момента при нас е като по време на война. Ние сме включени във всичко. Борбата с битовата престъпност, в охрана на протести, в ограничаване на пандемията", заяви Илия Кузманов.

Протестиращите шестваха до Министерството на финансите, където оставиха българското знаме на входа и освиркаха министъра.

"На първа линия имало администрации в подчиненото на неговото министерство. А МВР като администрация не е сред тях", каза Валентин Попов, председател на СФСМВР.

Шествието стигна до Министерския съвет и Народното събрание. В знак на солидарност полицаите посрещнаха колегите си с включени сирени и светлини.


"Колегите изнемогват, защото са от самото начало на извънредното положение. Аз съм старши разследващ полицай. Нито един разследващ полицай от системата на МВР не е бил признат като участващ на първа линия", заяви Пламена Трифонова.

"Аз не се боря за някакви определени проценти и заплащане. Искам едно признание от управляващите", призна Анатоли Димитров.

Христо Терзийски: Категорични сме, че служителите на МВР са на първа линия

Вътрешният министър, който поздрави служителите по случай деня на българската полиция, заяви, че ежедневно се изчисляват възможностите за увеличение и се водят непрекъснати разговори с Министерството на финансите.

"Категорично трябва да се увеличат. Вече въпрос на възможности е на самата държава, на финансовите разчети, на ситуацията, в която в момента се намира цялата страна, какви са възможностите", заяви Христо Терзийски, министър на вътрешните работи.

Според вътрешния министър обещаното увеличение с 15% от догодина, както и изплащането на извънредния труд ще струва на бюджета около 300 млн. лева.

"Това 15-проценто увеличение на заплатите е върху основната заплата на всеки един служител. Ще има доста голям брой служители, които през изчисленията на останалите допълнения към основната заплата като клас прослужено време може да надвиши и 20%", заяви Христо Терзийски.

Терзийски заяви, че никой не оспорва факта, че полицаите са на първа линия и допълни, че 30-процентото увеличение е за администрации, които са с изключително ниско начално заплащане.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътят към Белия дом и умението да губиш с достойнство
Пътят към Белия дом и умението да губиш с достойнство
Училища в Пловдив минават изцяло на онлайн обучение
Училища в Пловдив минават изцяло на онлайн обучение