НОВИНИ

"Споделеното" пътуване и ветото на президента - коментар на депутати от ГЕРБ и БСП

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 20.11.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Политика

Народното събрание подкрепи ветото на президента върху Кодекса за търговско корабоплаване, с който се инкриминират нерегламентираните превози и с предвиждат наказания до 10 години лишаване от свобода.

В крайна сметка приемането на ветото е факт и трябва да се положат усилия най-вече в посока да стане ясно на ограничението на това какво е нерегламентиран обществен превоз на пътници от една страна, защото в действащото законодателство няма дефиниция какво е споделено пътуване, този термин е наложен от практиката. Това заяви в "Денят започва" Красимир Ципов - зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

Той каза, че тяхната позиция е, че "криминализирането на нерегламентирания обществен превоз на пътниците може да засегне т.нар. споделено пътуване".

"Но в крайна сметка трябва да бъдат положени усилия да се прецизират текстовете, които предвиждат. За мен проблемът е по-скоро в дефинициите в Закона за автомобилните превози, а не в предложения текст на Наказателния кодекс. Чухме различни позиции за изключително високи наказания", каза Ципов.

"БСП счита, че нерегламентираните обществени превози създават сериозен проблем в сектора и най-вече оценяването на този сектор, който пострада от COVID кризата", каза Иван Иванов - депутат от "БСП за България".

По думите му ГЕРБ не са оценили липсата на ефективност на работа на институциите, именно които трябва да се занимават с тази проблематика.

"Изнесените примери тогава и в зала за ефективността в контрола в този сектор са изключително лоши. Т.е. хиляди проверки и едва десетки заловени и наказани", каза Иванов.

Депутатът от "БСП за България" се съгласи с Ципов, че липсата на законови дефиниции довежда до неясноти в прилагането на закона, но според Иванов начинът, по който се е направило това предложение - "на крак, без да мине в ресорната комисия, нарушавайки основни принципи в наказателното право", са неща, за които БСП са предупредили още на първо четене.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на Шуменската болница: Стремим се всички пациенти да бъдат приети
Директорът на Шуменската болница: Стремим се всички пациенти да бъдат приети
Ще затворят ли Благоевград за три седмици - "за" и "против" предложението
Ще затворят ли Благоевград за три седмици - "за" и "против" предложението