НОВИНИ

Неочаквано: НС подкрепи ветото на президента върху законовите промени за превоз на пътници

Николай Минков
от Николай Минков
10:54, 19.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Народното събрание подкрепи ветото на президента върху Кодекса за търговско корабоплаване, с който се инкриминират нерегламентираните превози и с предвиждат наказания до 10 години лишаване от свобода.

С 93 гласа "за", 61 "против и 18 "въздържали се" народните представители подкрепиха ветото на президента, което вчера Транспортната комисия в парламента отхвърли. Днес неочаквано от "Обединени патриоти" заявиха, че ще гласуват въздържали се и така с гласовете на БСП, които го подкрепиха, промените в Кодекса за корабоплаването бяха върнати за повторно обсъждане.

Филип Попов, БСП: Какво ще постигнете въвеждайки 10 години лишаване от свобода - ами просто ще увеличите корупционната схема, повече пари ще се дават на органите, които установяват това нарушение. Вие приравнявате това нарушение, което въздигате в престъпление на диверсия и престъпление против Републиката и убийство. Това е абсурд, за който трудно може да се намери нормална логика, това, което правите е абсолютно безумие.

Илка Иванова-Събева, ГЕРБ: Мотивите, с които президентската институция упражнява това свое право, са оскъдни, общи, без каквото и да било конкретика, относно същината на промените. В предложенията ни за промени фактическата обстановка, която имаме пред вид, е наличието на организирани групи, които извършват този вид превози, които предлагат такъв вид услуга без да са лицензирани. Считам, че ясно е разграничено това деяние от чистата форма на споделеното пътуване.

Искрен Веселинов, "Обединени патриоти": В случая голяма част от колегите от ОП няма да подкрепим закона и ще подкрепим ветото. С надеждата, че на практика на едно ново второ четене текстовете ще се усъвършенстват, ще се даде гаранция за това, че споделеното пътуване няма да бъде преследвано от закона, ще се даде и нужното прецизиране на тестовете като наказателни норми.

Според промените в НК се предвиждат от две до пет години лишаване от свобода и отнемане на моторното превозно средство в полза на държавата на всеки, който извършва обществен превоз на пътници без регистрация, разрешение и лиценз.

Когато деянието е извършено от две или повече лица или чрез фалшив документ, наказанието е лишаване на свобода от 5 до 10 години или санкция от 5000 до 15 000 лв., като съдът може да постанови конфискация до 1/2 от имуществото на виновния.

Държавният глава не оспорва обществената опасност от нерегламентираните превози, които и понастоящем са обявени за административно нарушение, но според него в текстовете не става ясно как ще се прави разграничение между т.нар. споделено пътуване и нерегламентирания превоз на пътници, който и сега е административно нарушение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къща и плевня с 10 тона сено изгоряха в Белица
Къща и плевня с 10 тона сено изгоряха в Белица
Георги Дерменджиев: Трудно вкарваме голове
Георги Дерменджиев: Трудно вкарваме голове