НОВИНИ

Директорът на болницата в Пловдив: Не мога да кажа, че има вина за двата смъртни случая, докато не се докаже

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 19.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
Още

Двама пациенти починаха в рамките на няколко часа в новосформираното отделение за COVID-19 в Клиниката по алергология на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив.

Скандално видео показва как преди това двамата мъже чакат за настаняване пред сградата, единият - на кислородно дишане, а другият - легнал на стълбите.

Те са пренасочени от Инфекциозната клиника, където са лекувани предишните дни. Двамата обаче чакат повече от 40 минути преди да се свържат с медицинско лице.

Вчера бяхме уведомени със сигнал за този инцидент. Незабавно беше назначена проверка. В комисията участват компетентни лица, които да разследват обективно, съобщиха на брифинг пред медии от ръководството на УМБАЛ "Свети Георги".

В деня на инцидента са приети шестима пациенти. Първите трима са приети спешно, тъй като са били в по-тежко състояние. Първият от тях е бил взет и качен за лечение.

Пациентът на кислород е бил вътре в линейката, не е бил на тези стълби, на които е сниман, заяви директорът на болницата. Нямаме данни да е свършил кислорода, допълни той.

По думите му, пациентите са били предварително уточнени, че ще бъдат приведени от Инфекциозна болница. Имало е проблеми в логистиката, но те ще бъдат уточнени.

Не мога да кажа, че има вина, докато това не се докаже от прокуратурата, категоричен е директорът на болницата. Единият пациент е бил с тежка бъбречна недостатъчност, на хемодиализа, допълни той.

Според мен става въпрос за нещастен случай, защото всички лекари са работили с пациенти. Как и защо се е стигнало да това прекъсване на информацията, аз го наричам нещастно струпване на факти, обясни още директорът на болницата.

Той изтъкна, че основен проблем да се стига до такива случаи е липсата на кадри.

Лекарите и сестрите не са санитари - те са работили с други хора в същото това време. Даже чест прави на доктора, защото доколкото разбрах, почти на гръб е донесъл пациента до залата, каза още началникът на здравното заведение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: Мачът свърши онзи ден. Възможността за Скопие е теоретична, но няма как да се случи
Каракачанов: Мачът свърши онзи ден. Възможността за Скопие е теоретична, но няма как да се случи
Бизнесът в Пловдив дари апаратура за извличане на кръвна плазма
Бизнесът в Пловдив дари апаратура за извличане на кръвна плазма