Родители доброволци от Бургас влизат в училищата като преподаватели

от БНТ
08:18, 19.11.2020
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Продължава да е сериозен проблемът с недостига на български учители в ситуацията на пандемия от COVID-19, именно защото по-възрастните от тях заболяват или са карантинирани.

Предвид тази сложна ситуация, родители в Бургаско влизат в училищата. В основно училище "Васил Априлов" родители доброволци с нужната квалификация влизат в клас в ролята на преподаватели.

Директорът на ОУ "Васил Априлов" Марияна Стефанова сподели, че част от колегите й са болни с грипоподобни симптоми, а има и такива, диагностицирани с COVID-19.

Тя посочи, че в началото на учебната година Министерство на образованието и науката създава платформа със заместващи учители. След като става ясно, че поканената да замества преподавател в училището колежка е родител на дете, се ражда идеята сред родителската общност да се потърсят учители.

Марияна Стефанова се обръща с призив-молба към родители с нужната квалификация да подпомогнат обезпечаването на учебния процес. Така шестима доброволци откликват на молбата й. В момента трима от тях вече заместват преподаватели.

В рамките на следващите няколко дни предстои в училището ще бъде взето решение и дали по-малките ученици трябва да носят маски в час като мярка за неразпространение на коронавируса.

Вижте повече подробности във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кауза за доброто: Купи подарък от майка на дете с увреждане
Кауза за доброто: Купи подарък от майка на дете с увреждане
Мемоарите на Обама са напът да станат бестселър на годината
Мемоарите на Обама са напът да станат бестселър на годината