НОВИНИ

Задължителни маски в час за учениците от 5-и до 12-и клас

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:53, 18.11.2020
Чете се за: 01:43 мин.
Образование

Решено: маските в час стават задължителни за учениците от 5-и до 12-и клас. Министърът на образованието издаде заповед за това.

Остава задължението за носене на предпазни средства в общите части на училищата. Единствено в двора учениците и учителите могат да свалят маските, когато не са в контакт с друга паралелка.

Допуска се учениците да бъдат без маски и по време на изпитване или физически упражнения. За учениците от 1-ви до 4-ти клас носенето на маски по време на час може да бъде задължително по решение на Педагогическия съвет или на преподаващия учител за всеки отделен час.

Изключение от заповедта са учениците, които имат здравословни причини, да не носят предпазни средства.

До днес броят на заразените с COVID-19 деца и ученици е 478, което е едва 0,05% от общия им брой.

Най-тежка е ситуацията в големите градове - София, Пловдив и Варна. В 147 училища са преминали към обучение от разстояние в електронна среда.

В 112 от тях една част от учениците са в обучение от разстояние, а в 35 - изцяло в електронна среда.

На този фон над половината от училищата или 1250 не са се сблъсквали с коронавируса.

Министърът на образованието е категоричен: България има най-либералния режим за носене на маски в училище спрямо другите европейски страни.

Не е лесно да затвориш хората по домовете им, защото застояването на децата вкъщи носи своите рискове, констатира министър-председателят Бойко Борисов.

За образователната система най-трудните седмици предстоят: когато дойдат сезонните грипове. Между 20 000 и 40 000 деца годишно се заразяват със сезонни вируси. А като добавим и коронавируса - мотивите стигат за задължително носене на маски.

"Ние имаме най-либералния режим, ако погледнем другите европейски страни. Това е да защитим от една страна учителите, от друга страна и учениците. Ако от тези средно 30 000 деца, които заболяват от грип, помогнем 3000 по-малко да заболеят, това само по себе си ще бъде успех", каза Красимир Вълчев - министър на образованието и науката.

"С колкото може повече разговори, диалог с родителите", каза Бойко Борисов - министър-председател на България.

В столичното 140-о училище има само две паралелки под карантина. А работата в електронна среда им се получила - от първия път.

Решението на национално ниво:

"Затова взехме решението за локален, диференциран подход, защото най-лесно е с едната голямата ножица да затворим всички, но това не е правилното решение", каза Красимир Вълчев - министър на образованието и науката.

"Това не са лесни задачи и не са лесни решения да затваряш хората в домовете им. Застояването на децата вкъщи носи своите рискове - обездвижване, губят мотивация за учене. Затова този подход според мен е правилен. Там, където няма зараза, децата да учат - на другите места много внимателно следете бройките, така че да щадим и учителите", каза Бойко Борисов - министър-председател на България.

"Затова е и това, което обсъдихме с министър Ангелов да се премине към варианти на редуване - един клас едната седмица, друг другата", каза Красимир Вълчев - министър на образованието и науката.

Дистанционното обучение е краткосрочна заместваща алтернатива - ефективна за 2 до 4 седмици, но не и за 6 месеца, категоричен е министър Вълчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Ще осигурим безплатни ваксини на всеки, който пожелае
Борисов: Ще осигурим безплатни ваксини на всеки, който пожелае
Персоналът в Котелската болница отказва да обслужва COVID пациенти
Персоналът в Котелската болница отказва да обслужва COVID пациенти