НОВИНИ

След 100 дни протести - какъв път ще поеме Беларус

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:42, 18.11.2020
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС

През почивните дни се навършиха 100 дни от началото на протестите в Беларус, започнали през август, след президентските избори. В неделя - по време на поредната мащабна демонстрация срещу режима на Александър Лукашенко, бяха задържани повече от 1000 души. Властта не отстъпва, опозицията изглежда обезкървена, въпреки продължаващите дипломатически совалки на лидера ѝ Светлана Тихановская.

Александър Лукашенко, президент на Беларус: Срещу нас вече се води не информационна, а терористична война - по отделни направления. Длъжни сме да я прекратим!

Светлана Тихановская, лидер на опозицията: Повече от 1000 задържани. Стотици ритани и бити с палки. Вие така ли си представяте властта? Така ли доказвате на мирните беларуси и на целия свят легитимността си?

Повече от три месеца след президентските избори, спечелени официално от Александър Лукашенко, безпрецедентните протести в Беларус продължават.

Според опозицията победител във вота е Светлана Тихановская.

В началото шествията бяха заради несъгласие с резултата, сега беларусите се противопоставят не само на режима, но и на смазването на протестите със сила.

Властта е категорична - маршовете, които са най-мащабни в неделните дни, не са разрешени, и задача на органите на реда е да осигуряват обществения ред.

Лукашенко и синът му попаднаха в списъка със санкционирани от ЕС

Демонстрациите на недоволство срещу Лукашенко и режима приемат най-различни форми - студентски протести, стачки в големи държавни предприятия, хакерски атаки срещу държавни институции.

Затихващата протестна вълна се засили, след като през изминалата седмица, след жесток побой, загина демонстрант. Това сякаш засили антиправителствени настроения.

Малко след изборите през август беше създаден Координационен съвет за мирно предаване на властта. На практика обаче той вече не съществува - почти всичките му членове са или задържани, или извън пределите на на Беларус.

ЕС e готов да наложи санкции на Лукашенко и на Русия

Дипломатическите совалки на основния опозиционен лидер Светлана Тихановская продължават, тя вече е разговаряла с повечето европейски лидери.

Светлана Тихановскя, лидер на опозицията: Сега единственият изход от ситуацията е натиск върху режима - отвън и отвътре. В момента настояваме не само за индивидуални, но и за финансови санкции. Срещу конкретни хора, които пълнят джобовете на Лукашенко. Само икономически натиск ще накара този режим да отстъпи.

Брюксел отдавна обяви избора на Лукашенко за нелегитимен и прие пакет от санкции. В ход е подготовката на втори, но процесът е дълъг и явно не особено ефективен.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността: Днес министрите потвърдиха отново, че г-н Лукашенко няма никаква демократична легитимност. Беше заявена политическа воля за зелена светлина за подготовката на следващия пакет санкции. Той ще включва и самия Лукашенко.

А Москва изглежда се дистанцира от Минск и дори да планира беларуски сценарий, все още не е ясно дали е със или без Лукашенко, коментират запознати.

"Марш на героите" в Минск - пореден протест срещу Лукашенко

Властта - в лицето на президента, съвсем няма намерение да отстъпва. Минск прие реципрочни санкции, оттегли се от редица програми за европейско сътрудничество, разкри нови ядрени мощности.

Александър Лукашенко, президент на Беларус: Ако някой докосне военнослужещ - вече правих забележка на генералите, той трябва да си тръгне като минимум - без ръце! Казвам го публично, за да може всички да разберат нашата решителност. Няма накъде да отстъпваме! И ние нямаме намерение да отстъпваме.

През изминалата седмица Лукашенко обяви, че би могъл да прехвърли 70-80% от правомощията си на парламента и правителството, но без да променя Конституцията. Опозицията иска освобождаване на политическите затворници, нови избори и едва тогава нов основен закон. Пресечна точка на този етап изглежда невъзможна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 2,1 милиона пенсионери ще получат добавка към пенсиите си за декември
Над 2,1 милиона пенсионери ще получат добавка към пенсиите си за декември
СЕМ отчете плурализъм в новините и актуалните предавания на БНТ
СЕМ отчете плурализъм в новините и актуалните предавания на БНТ