НОВИНИ

Доц. Ангел Кунчев: Ваксините срещу COVID-19 ще дойдат през март-април догодина

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:24, 18.11.2020
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Основните количества ваксини вероятно ще дойдат през март-април, второто тримесечие на 2021 г.. Това заяви в интервю за БГНЕС държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той уточни, че случващото се в момента и даването на заявка, че ваксините ще пристигнат едва ли не до края на годината, е част от голямо състезание от търговска страна и политически натоварена кой да е първи, кой ще извади най-големи количества.

Доц. Кунчев подчерта обаче, че в момента нито една от ваксините, за които се говори, не е получила одобрението на Европейската агенция по лекарства.

Борисов: Ще осигурим всички видове ваксини, които предлага ЕК

„В момента, в който някоя от ваксините получи одобрението на Европейската агенция по лекарства мога да имам мнение. В момента нито една от тях няма такова разрешение“, каза той.

Кунчев каза още, че здравното министерство прави разчети за необходимите средства, които трябва да отдели за закупуване на хладилници, поддържащи от -78 до -80 градуса температура. Те ще бъдат използвани за съхранението на две от новите ваксини срещу COVID-19, които предстои да бъдат доставени у нас.

Цената на един неголям хладилник, поддържащ такива градуси, започва от 25 000 – 30 000 лева и нагоре, и изчисли, че ведомството ще трябва да задели милиони за закупуването на техниката, а какъв брой ще трябва да бъдат взети, зависи от големината на кашон с 1000 ваксини.

„За ваксините, които не изискват специфични условия, имаме условия”, увери Кунчев и продължи: Министерството на здравеопазването разполага с централен склад, който отговаря на всички изисквания.

България е заявила интерес към три ваксини

„До колкото става въпрос за две от ваксините, които изискват изключително различни условия – -78 до -80 градуса, предполага доставката на хладилна техника и то в големи количества в сравнително кратък срок. Това е върху, което работи в момента МЗ. Много е трудна задачата“, заяви той и добави: „Мен ме плаши това, че ще работим с такъв тип ваксина, тъй като тя изисква много добра логистика. Ние разполагаме само с два дни от извеждането от тази хладилна среда до прилагането на хора, което значи, че за този кратък срок, тя трябва от РЗИ да стигне до общопрактикуващите лекари, те да си направят списъка, хората да са на лице и в рамките на няколко часа да бъдат обхванати и отчетени, което не никак лесна задача“, допълни още доц. Кунчев.

"Пфайзер" и "БиоНТек" съобщиха за 95% ефективност на ваксината им срещу COVID-19

Той обясни, че личните лекари ще получават ваксината и ще трябва в рамките на установения срок да я прилагат на пациентите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Пфайзер" и "Байонтек" съобщиха за 95% ефективност на ваксината им срещу COVID-19
"Пфайзер" и "Байонтек" съобщиха за 95% ефективност на ваксината им срещу COVID-19
45% от населението ще е с надномерно тегло до 2050 г., ако запази начина си на хранене
45% от населението ще е с надномерно тегло до 2050 г., ако запази начина си на хранене