НОВИНИ

2508 лв. са необходими за нормален живот на едно семейство в България

bnt avatar logo
от БНТ
11:46, 18.11.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС

Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за последното тримесечие.

Това означава, че двамата работещи в семейството трябва да имат доход по 1254 лв. всеки. Изчисленията показват, че с тези доходи двамата могат да издържат две деца, тоест 4-членно семейство да води приличен начин на живот.

За последните 10 години заплатите в България са се увеличили с над 80%, но все още около 2 милиона души у нас живеят под прага на бедността - с доход под 363 лв. А около 2,9 милиона живеят с доход между 363 и 627 лв.

Това означава, че 67,6% от населението не могат да получат дохода, който е нужен за нормален живот, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров и добави, че са необходими спешни мерки за запазване на доходите на българите.

Той припомни, че около 300 000 работни места се запазиха благодарение на мерките и схемите, договорени между социалните партньори. Според него, за да се запази потреблението и да се се движи икономиката, е необходимо правителството да поддържа по-ярки и силни правителствени разходи през цялата 2021 г.

"Групата на бедните лица се запазва на почти всички нива, нараства с 200 000 души, спрямо декември. Това се дължи както на нарастването на линията на бедност, така и на самата пандемия. По-бедните са изложени на по-голям риск. Продължаваме да настояваме правителството да има много ясна визия и политика за увеличение на публичните разходи и за запазване на доходите", категоричен е Пламен Димитров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Питър Бонингтън посипа с похвали Люис Хамилтън
Питър Бонингтън посипа с похвали Люис Хамилтън
Аржентина и Бразилия с победи по пътя към Катар 2022
Аржентина и Бразилия с победи по пътя към Катар 2022