НОВИНИ

СЗО: 25 000 души умират всяка година в ЕС от резистентни инфекции

Отбелязваме Световната седмица на осведомеността за антимикробна резистентност и COVID

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
10:00, 18.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:33 мин.
Още

25 000 души умират всяка година в Европейския съюз от резистентни инфекции. Световната здравна организация обяви, че антимикробната резистентност представлява една от 10-те най-големи заплахи пред човешкото здраве.

В следващите 7 дни отбелязваме Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробна резистентност и COVID-19. В срещата, посветена на Световната седмица, участваха д-р Скендер Сила - представител на Световната здравна организация в България, доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор към МЗ, проф. Асена Сербезова - председател на Българския фармацевтичен съюз, маг.-фарм. Велина Григорова - председател на Професионална организация на болничните фармацевти в България.

Антимикробната резистентност е световен проблем. Заради прекомерната употреба на антибиотици лечението на инфекции може да се окаже напълно невъзможно. В контекста от COVID-19 приемането на твърде много антибиотици наистина се превръща в проблем.

Много малко са новите препарати, които са в процес на клинично изпитване. Само 6 от 32 антибиотика, върху които учените работят, се смятат за иновативни. Така на практика медицински процедури като операции, в това число цезарово сечение, смяна на тазобедрена става или химиотерапия ще стават все по-рискови. У нас нямаме приет национален план за действие срещу антимикробната резистентност.

"Данните от литературата в момента сочат, че само 8% от хоспитализираните пациенти с COVID-19 се наблюдава бактериална или гъбична инфекция. Въпреки това 72% от пациентите са лекувани с антибиотични препарати. Тази практика не само ще доведе до неправомерното потребление на антибиотици в световен мащаб, но ще доведе до задълбочаване на проблема с резистентността", каза д-р Скендер Сила.

"Нашата антибиотична резистентност - това са данни от миналата година, специално за една от групите - ние сме на първо място. Само че това не е толкова страшно - страшното е, че разликата между нас и вторите, знаете ли колко е 8 пъти, 8 пъти - което значи, че болниците по чисто икономически причини прибягват най-често до най-евтиния антибиотик", заяви от своя страна доц. д-р Ангел Кунчев.

През последното десетилетие проблемът с антимикробната резситентост придобива все по-застрашителни размери, като смъртността от инфекции, причинени от резистентни микроорганизми, възлиза на повече от 25 000 души годишно в Европа и 700 000 по света.

По данни на СЗО малкия брой разработвани в момента нови антибиотици не са в състояние да се справят с нарастващия брой мултирезистентни микроорганизми. Ето защо трябва да се увеличат усилията и мерките за запазване ефективността на антимикробните средства, с които разполагаме към момента.

Специално за БНТ, представителят на Световната здравна организация в България, д-р Скендер Сила заяви, че все още няма официално становище на организацията бързите антигенни тестове за COVID-19 да станат част от официалната статистика. Такова становище се очакваше днес, така че да могат те да бъдат включвани към PCR тестовете и така да сме близо до реалния брой на заразените с коронавирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС регламентира на първо четене по-строги санкции за укрити доходи в чужбина
НС регламентира на първо четене по-строги санкции за укрити доходи в чужбина
Отчитат повишено замърсяване на въздуха в страната през последните дни
Отчитат повишено замърсяване на въздуха в страната през последните дни