НОВИНИ

Борисов поиска да продължи прилагането на гъвкави форми на обучение

Александър Марков
от Александър Марков
11:41, 18.11.2020
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на образованието Красимир Вълчев да продължи с прилагането на гъвкави форми на обучение в училищата.

Учениците да учат присъствено, където нивата на зараза са ниски, а където са високи - да се преминава на онлайн обучение.

Обсъжда се също така задължителното носене на защитни маски в класните стаи за учениците от 5-и до 12-и клас. Според премиера решенията каква да е формата на обучение трябва да продължи да се взима на местно ниво.

Бойко Борисов: Това не са лесни задачи и не са лесни решения - да затваряш хората в домовете им, така че всички държави, не само в Европа, но въпреки ваксините и в Русия, и в Щатите, и в Китай - какви са резултатите. Така че застояването на децата вкъщи носи своите рискове, обездвижване, губят мотивация за учение, десоциализират се, натрупват психически проблеми, които ние отчитаме, когато взимаме решения. Затова този подход, според мен, е правилен. Там, където няма зараза, децата да учат, на другите места - много внимателно следете бройките, така че да щадим и учителите.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Това, което обсъдихме с министър Ангелов, областните управители, кмета на София, следейки стойностите по градове в следващите седмици, да се премине към варианти на редуване - един клас едната седмица, друг - другата, за да може от време на време да се връщат най-големите ученици, имаме много повече основания големите ученици да учат повече в електронна среда, тъй като те учат по-ефективно, повече могат да стоят пред устройствата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж нападна медицинска сестра в спешното отделение в болницата в Плевен
Мъж нападна медицинска сестра в спешното отделение в болницата в Плевен
Заев призова София и Скопие да не се дистанцират
Заев призова София и Скопие да не се дистанцират