НОВИНИ

"Пфайзер" и "Байонтек" съобщиха за 95% ефективност на ваксината им срещу COVID-19

пфайзер бионтек съобщиха ефективност ваксината covid
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:32, 18.11.2020
Чете се за: 01:55 мин.
Още

Компаниите "Пфайзер" (Pfizer) и "Байонтек" (BioNTech) съобщиха, че завършено проучване на тяхната експериментална ваксина срещу COVID-19 показва, че тя е с 95% ефективност.

Ваксината от две дози няма сериозни опасения за безопасността и компаниите ще кандидатстват за разрешение за спешна употреба от американските регулатори "до дни", се казва в изявлението.

България сключва договор с още една компания за ваксини срещу COVID-19

Производителят на лекарства заяви, че ефикасността на ваксината е последователна по отношение на възрастовата и етническата демография и че няма значителни странични ефекти, знак, че имунизацията може да се приложи широко по целия свят, информира "Мирър".

Единственото тежко нежелано събитие, според изданието, засегнало повече от 2% от ваксинираните, е умората, която е наблюдаване при реципиентите след втората доза.

Съобщението идва в момент, в който случаите на коронавирус се увеличават в САЩ и други части на света и увеличава надеждите за прекратяване на пандемията.

Битката за ефикасна ваксина - ще има ли пробив срещу COVID-19

"Резултатите от проучването бележат важна стъпка в това историческо осеммесечно пътуване за предоставяне на ваксина, способна да помогне за спиране на тази опустошителна пандемия", заяви изпълнителният директор на "Пфайзер" Алберт Бурла.

Компанията потвърди, че се очаква да произведе до 50 милиона дози ваксини тази година, достатъчно, за да защити 25 милиона души, а след това да произведе до 1,3 милиарда дози през 2021 г.

Брюксел сключва още един договор за ваксина срещу СОVID-19

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кръвна плазма за болни от COVID-19 вече може да се дарява и в Пловдив
Кръвна плазма за болни от COVID-19 вече може да се дарява и в Пловдив
Доц. Ангел Кунчев: Ваксините срещу COVID-19 ще дойдат през март-април догодина
Доц. Ангел Кунчев: Ваксините срещу COVID-19 ще дойдат през март-април догодина