НОВИНИ

Предложение: Учениците от 5-и до 12-и клас задължително с маски в клас

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:33, 17.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:46 мин.
Още

Варианти за по-безопасна среда в училищата. Учениците от 5 до 12 клас задължително да са с маски в клас - около тази идея се обединиха синдикати и директори по време на среща с експерти от Министерството на образованието. В подкрепа на предложението са и данните от изследване на директорските организации.

За учениците от първи до четвърти клас също е силно препоръчително да носят маски в учебно време. На срещата е обсъдено решението за продължаването на учебните занятия да се взема първо от общинските и областни щабове, РЗИ и чак тогава от самите училища.

За учениците от първи до четвърти клас също е силно препоръчително да носят маски в учебно време. Въпреки, че повечето родители са против.

Мнозинство от анкетираните директори и учители обаче желаят учениците от 5 до 12 клас да носят маски в час. Родителите отново са против.

На срещата е обсъдено: решението за продължаването на учебните занятия да се взема първо от общинските и областни щабове, РЗИ и чак тогава от самите училища. И още: 10 допълнителни дни отпуск за прекаралите COVID-19 от системата на образованието.

Да предпазят учителите - това е целта на маските в клас за учениците.

Диян Стаматов - директор на 119 СУ София: В момента процентът на отсъстващите учители започва да става все по-голям и присъстващите ученици в училищна среда трябва да дадат една добра, спокойна среда на своите учители. В противен случай има опасност да нямаме не само присъствено, но да нямаме и дистанционно обучение.

Къде как ще се учи - на практика: колкото училища има, толкова различни комбинации на присъствено и неприсъствено обучение може да има.

Диян Стаматов - директор на 119 СУ София: Всяко училище има своята уникалност. Областните и общинските кризисни щабове са тези, които трябва да вземат решения как учениците в съответната област и община ще продължат да учат.

БУРГАС

От две седмици - за Карина класната е детската й стая у дома. Причината - госпожата е под карантина и затова целият четвърти клас на училището й в Поморие има онлайн часове.

Карина Димова, 4-ти клас в СУ "Иван Вазов", Поморие: Учим, обаче нямаме време толкова за писмени работи, колкото говорим повече. И сега часовете ни са съкратени. Аз предпочитам присъственото, защото ми липсва и госпожата, и приятелите. Така само се чуваме, не можем да се видим на живо.

Опитът от март-април показва: и деца, и учители са се справили с онлайн-обучението.

Росица Янева, начален учител в СУ "Иван Вазов", Поморие: Аз като учител за по-малките деца мисля, че присъственото обучение не може да бъде заменено от това от разстояние. Естеството на работа е такова, че нали изисква някои неща да се покажат нагледно - все пак учениците са малки.

ПЛОВДИВ

От понеделник учениците от 5 до 12 клас в Пловдив се връщат поетапно в клас. Всеки директор трябва да изготви график за присъствено и неприсъствено обучение до Коледа.

Иванка Киркова - началник на РУО - Пловдив: Близо 75 % от родителите смятат и искат точно такова комбинирано обучение.

Вече месец гимназистите учат от вкъщи.

Иванка Киркова - началник на РУО - Пловдив: В осми клас големият процент изучават интензивно или разширено чужд език. Смятаме, че е редно те да се върнат в училище. В десети клас пък учениците трябва да имат външно оценяване, в 12 клас - държавни зрелостни изпити.

А всяко решение е предпоследно - защото зависи от COVID ситуацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стихията на урагана Йота все още е "смъртоносна"
Стихията на урагана Йота все още е "смъртоносна"
След намесата на БНТ: Черешовица ще има вода за пиене и ремонтиран път
След намесата на БНТ: Черешовица ще има вода за пиене и ремонтиран път