НОВИНИ

Във Варна вече извличат кръвна плазма

bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 17.11.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Регионални

Кръвният център във Варна вече извлича кръвна плазма от преболедували COVID-19. Така морският град е вторият след София, където се извършва тази манипулация. Това стана възможно, след като много фирми от региона дариха средства за купуването на необходимите консумативи.

Средства отпусна и Министерството на здравеопазването. С европейско финансиране апаратура за кръвна плазма се осигурява още за Плевен и Пловдив.

Преди дни стана ясно, че ГЕРБ заделя от партийната субсидия 150 000 лева, с които да бъдат закупени два апарата за извличане на плазма.

Вече ще може да се дарява кръвна плазма и във Варна

От сутринта има доброволци, които първо ще преминат през задължителните медицински изследвания.

Кръвният център във Варна разполага с два апарата за обработване на кръвна плазма, с дарителска кампания бяха събрани и средства за закупуване на необходимите консумативи. Министерство на здравеопазването също отпусна средства, за да може днес във Варна също да се извлича кръвна плазма.

Оператор от БНТ сред първите донори на плазма във Варна

До 12 души на ден могат да даряват плазма, а даряваната плазма може да се използва за лечението на до трима пациенти, заразени с коронавирус.

"Първият ден идват, за да им вземем кръв, която като се изследва, се установява наличието на антитела и на следващия ден в рамките на 30-40, максимум 50 минути е продължителността на самото даряване с попълването на документите и със специалните грижи след даряване - някъде около час - час и половина ще приключи даряването на плазмата. Предвид, че имаме два апарата, можем да вземаме между 10-12 дарителя на ден, което означава, че на следващия ден ще разполагаме с около 30 плазми", каза д-р Жанина Йорданова - директор на Център по трансфузионна хематология - Варна.

"Случайно чух, че във Варна за доктор, който се е разболял, търсят от кръвна група А, а аз съм А и затова, ако може да се спаси човекът. Естествено всеки един би направил добро, за да спаси ближния си", каза Антон Янев - дарител.

"Няма нищо страшно. Могат да дойдат да дарят и да помогнат на нуждаещите се", каза Александър Георгиев - дарител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Суарес изпуска дербито с Барселона, заразен е с COVID-19
Суарес изпуска дербито с Барселона, заразен е с COVID-19
Михаел Рот за позицията на България: Процесът на присъединяване към ЕС не трябва да става заложник на двустранни отношения
Михаел Рот за позицията на България: Процесът на присъединяване към ЕС не трябва да става заложник на двустранни отношения