НОВИНИ

Захариева: Република Северна Македония ще има място в ЕС, когато тя е готова

bnt avatar logo
от БНТ
08:49, 17.11.2020
Чете се за: 01:28 мин.
Политика

Република Северна Македония ще има място в Европейския съюз тогава, когато тя е готова. В момента България не счита, че тя е готова. Това заяви в "Денят започва" външният министър Екатерина Захариева.

Тя каза, че на този етап България не може да подкрепи преговорната рамка на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз. Захариева обясни, че Скопие не изпълнило условията, заложени в Договора за приятелство.

Днес ще се проведе видеоконферентната среща на министрите на европейските въпроси, на страните от ЕС.

Министър Захариева уточни, че на самия съвет не се взимат решения. "На всичките обсъждания на преговорната рамка България изразяваше една и съща позиция и тя е, че на този етап не би могла да одобри преговорната рамка", подчерта Захариева.

"България през март месец се съгласи Република Северна Македония да започне преговори. В решението на съвета има изрично позоваване и препоръка, това е по настояване на България, за напредък в изпълнението по договор за добросъседство и сътрудничество. Това, което в момента трябваше да се одобри, но тъй като ние не виждаме нашите притеснения и преговорната рамка няма как да я одобрим. Не е сега дебатът за започване или не на преговори", припомни Захариева.

Тя каза, че в медиите в Република Северна Македония има "страшно много подвеждаща информация".

Захариева беше категорична, че докато не видят своите притеснения в преговорната рамка, не може да я подкрепи - те са много прости.

"Те са три неща основни - придържане към формулата за езика - 99-та, после потвърдена 2018, пътна карта за изпълнение на договора, която да се наблюдава в целия преговорен процес и изричен текст, че няма да се поддържат под никаква форма претенции за македонско малцинство в България", припомни външният министър.

"Българската дипломация не може да си позволи да води политика на "очерняне" на съседна държава, такава каквато виждаме, че се води за съжаление от Скопие. Ние сме член на ЕС, ние не можем да си позволим това", категорична беше Захариева.

Ще спре ли София еврочленството на Скопие? Всичко по темата четете ТУК

Според нея проблемът е, че добросъседството е хоризонтален критерий. "Една държава - кандидат за член трябва да се придържа и да изпълнява в дух на добра воля договорите, които е подписала. Ние имаме дълъг списък със случаи, в които Република Северна Македония е подписвала нещо с България, след което не го е изпълнявала", каза тя.

Захариева определи като недопустим антибългаризмът в последните месеци.

Има риск Българи да изпадне в изолация, заради позицията си спрямо Република Северна Македония, заяви в "Денят започва" депутатът от БСП Явор Божанков. Външният министър не се съгласи с опозицията. Тя обясни, че България многократно е поставяла проблемите, но те не са били чути от Скопие.

Вижте цялото интервю с министър Захариева във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Педиатър: Децата да бъдат на открито и да запазят физическа си активност
Педиатър: Децата да бъдат на открито и да запазят физическа си активност
Божанков, БСП: Има риск България да изпадне в изолация заради позицията си спрямо Република Северна Македония
Божанков, БСП: Има риск България да изпадне в изолация заради позицията си спрямо Република Северна Македония