НОВИНИ

Божанков, БСП: Има риск България да изпадне в изолация заради позицията си спрямо Република Северна Македония

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 17.11.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Политика

България не е давала сигнали, че има проблем в преговорния процес. Те се появиха изведнъж. България е в сериозен риск да изпадне в изолация, тъй като изглежда, че блокира Република Северна Македония без аргументи. Това заяви в "Денят започва" депутатът от БСП Явор Божанков.

"Аргументи има, те трябва да бъдат изчистени. Това е отговорност на правителството и преговорния екип", каза още Явор Божанков.

По отношение на присъединяването на Република Северна Македония в ЕС в НС бяхме категорични и единодушни. Българската страна се държа отговорно. България не е давала сигнали, че има проблем в преговорния процес. Те се появиха изведнъж, продължи депутатът от левицата.

Божанков каза, че БСП няма да подкрепи Бюджет 2021, тъй като в него няма реформи.

"Бюджет, който не прави никаква реформа и промяна, е бюджет, който разходва повече пари“, изтъкна Божанков.

Алтернативният бюджет на БСП е по-добър от този на управляващите със системния подход.

"И към здравната, и към социалната тема трябва да се подхожда системно. Това, което възнамерява да направи правителството – да даде на възрастните 50 лв. до изборите, не е системен подход. Не е системен подход да се противопоставят средствата за полицаи и деца“, посочи червеният депутат.

Нашият подход е системен. Ние предлагаме реформа – подоходно семейно облагане. Предлагаме осъвременяване на всички пенсии, каза още Божанков. Това, по думите му, е единственият справедлив подход. В противен случай младите губят доверие в системата.

"Искаме да има безплатни тестове за коронавируса. Ако доставната цена на един тест е 18 лв., държавата го плаща на 60, а гражданите на 120 – има нещо сбъркано в самата система. Трябва да има отделни болници само за пациенти с COVID-19", препоръча Божанков.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева: Република Северна Македония ще има място в ЕС, когато тя е готова
Захариева: Република Северна Македония ще има място в ЕС, когато тя е готова
Кредити по време на пандемия: Плюсовете и минусите
Кредити по време на пандемия: Плюсовете и минусите