НОВИНИ

Съюзът на лекарските асистенти и фелдшерите: Сваляме доверие от здравния министър

bnt avatar logo
от БНТ
07:26, 17.11.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Здраве

Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите излезе с остра позиция за водената до момента политика в здравеопазването и усложнената обстановка заради COVID-19.

Да се признаят лекарските асистенти като такива каквито са, да се напише една наредба за лекарските асистенти, за техните функции и дейности, а това е задължение на Министерство на здравеопазването, което не е изпълнено. За това призова в "Денят започва" Александър Александров, председател на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите.

Той обясни, че фелдшерите винаги са били на първа линия и преди коронавирусната пандемия са се срещали със стотици вирусни инфекции и инфекциозни заболявания, които са от доста голяма значимост за здравеопазването.

Остър дефицит на млади лекари е основният проблем на общинските болници в пандемията

Заплащането от 1000 лв. не навсякъде достигат до нашите специалисти. Има съответните материали по отношение на предпазни средства, по отношение на дезинфектанти, но въпросът с кадровия дефицит на лекарски асистенти е изключително голям, каза Александров.

"Ако имаше една далновидност на правителството и на управляващите в годините преди пандемията, сега можеше да се отреагира много по-адекватно, много по-правилно в правилната медицинска насока по отношение на тази зараза,. Ние можехме да вземем много по-добро участие в спешната медицинска помощ, много по-адекватно да защитаваме като превенция и като лечение след това, можехме да се включим и в доболничната помощ, в помощ на общопрактикуващите лекари, така че нашата професия е недобре оценена и недобре позиционирана в здравната система", заяви председателят на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите.

"Сваляме доверие от настоящия министър, защото три месеца вече чакаме за среща с него, за диалог", заяви Александров.

Вижте какви са останалите искания на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кредити по време на пандемия: Плюсовете и минусите
Кредити по време на пандемия: Плюсовете и минусите
Ураганът Йота удари Никарагуа
Ураганът Йота удари Никарагуа