НОВИНИ

България официално ще блокира Република Северна Македония за преговори за членство в ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:23, 17.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:28 мин.
Европа

България трябва официално да представи днес в Брюксел решението си за блокиране на началото на преговорите за членство в ЕС на Република Северна Македония. Това ще стане на видеоконферентната среща на министрите на европейските въпроси на страните от ЕС.

Европейската комисия опитва да сътрудничи за постигане на компромис между София и Скопие.

В ефира на БНТ външният ни министър Екатерина Захариева заяви, че на този етап България не може да подкрепи преговорите със Северна Македония.

Заседанието на министрите по европейските въпроси трябваше днес да даде "зелена светлина" за започване на преговорите, като одобри преговорната рамка и насрочи т.нар. междуправителствена конференция.

Държавите от ЕС вече одобриха през пролетта започването на преговори, така че в момента въпросът е чисто практически. "Зелена светлина" очевидно няма да има заради позицията на България.

Външният министър Екатерина Захариева обясни в ефира на БНТ какви са условията да промени страната ни позицията си:

"Придържане към формулата за езика от 99 г., после потвърдена 2018 г., пътна карта за изпълнение на договора, която да се наблюдава в целия преговорен процес и изричен текст, че няма и няма да се поддържат под никаква форма претенции за македонско малцинство в България. България изразяваше една и съща позиция и тя е, че на този етап не би могла да одобри преговорната рамка. Българската дипломация не може да си позволи да води политика на очерняне на съседна държава. Такава каквато, за съжаление се води от Скопие", каза Захариева.

Спорът между София и Скопие не среща особено разбиране в Брюксел. Германското председателство искаше много до края на тази година и до края на председателството да започнат на практика преговорите със Северна Македония и Албания.

Не е ясно сега заради позицията на България дали няма да пострада и да бъде забавен и преговорният процес с Албания. Предстои да разберем днес.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот каза преди днешното заседание, че процесът на разширяване не трябва да става заложник на двустранни отношения.

"През пролетта решихме да започнем преговори за членство с двете държави. Албания и Северна Македония са наши непосредствени съседи и е в интерес на ЕС да започнем преговорите колкото се може по-бързо, като насрочим междуправителствена конференция. Надявам се, че всички държави членки осъзнават този общ интерес и са готови да действат прагматично и в най-добрия смисъл на думата солидарност. Процесът на присъединяване не трябва да се превръща в заложник на двустранни отношения".

Захариева: Република Северна Македония ще има място в ЕС, когато тя е готова

Министрите започват днес и серия от дебати, посветени на върховенството на закона във всички държави членки. Днес ще бъде разгледана ситуацията в 5 държави, избрани по азбучен ред, сред които е и България.

Ще спре ли София еврочленството на Скопие? Всичко по темата четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преход на властта в САЩ: Байдън с призив Тръмп да не застрашава човешки животи
Преход на властта в САЩ: Байдън с призив Тръмп да не застрашава човешки животи
Ваксините за коронавирус ще бъдат безплатни за белгийците
Ваксините за коронавирус ще бъдат безплатни за белгийците