НОВИНИ

Второ биенале на илюстрацията: Рисунките влизат в компютърните игри

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
22:01, 16.11.2020
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Въпреки трудната COVID ситуация, второто биенале на илюстрацията вече е факт, с двойно повече участници. Утре е официалното откриване на мащабния проект в зала "Триъгълна кула на Сердика".

194 български художници събират близо 400 творби в Биенале на илюстрацията. Някои книжни издания идват буквално от печатницата.

Милена Радева - "Българска илюстрация": "Едно е да видиш творбата като кавалетна живопис или графика, но друго е, когато я видиш между корицата на книгата. И по този начин зрителят вижда огромната разлика и огромния труд, който един художник влага, когато създава илюстрация, но всъщност тя е картина."

Илюстрацията вече излиза от книжното тяло и се намества сериозно в нови територии. Компютърни игри, фен арт, пощенски картички.

Героите и сюжетите, които ни извеждат от трудни времена и ситуации, сега идват със силно подкрепление.

Тази година се оформя специална фен зона - с рисунките, вдъхновени от любимите книги, понякога и с добавени герои.

Милена Радева - "Българска илюстрация": "Има и работи - фенски творби по много известни литературни произведения, които си имат собствените илюстрации, но тук художниците са създали собствени трактовки на тези произведения - едно от тях е на Тери Пратчет, който няма как да подминем."

Много лични и емоционални илюстрации се раждат в корона периода, но ето че дойде времето за реалната среща със зрителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медведев отново надви Зверев за първи успех на финалите на ATP
Медведев отново надви Зверев за първи успех на финалите на ATP
Двама задържани заради провокация пред централата на ВМРО (Снимки)
Двама задържани заради провокация пред централата на ВМРО (Снимки)