НОВИНИ

Незрящ възрастен не може да пазарува в зелените коридори, защото асистентът му е на 45 г.

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 16.11.2020
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Част от възрастните хора с увреждания не могат да се възползват от "зелените коридори" и да пазаруват безопасно, за това сигнализира незрящ мъж от Варна. Той посещава хранителните магазини с помощта на социален асистент. Тя обаче не е била допусната.

Ради Радев е напълно незрящ. Всеки ден му помага социален асистент - придружава го до здравни заведения и различни институции, помага му за плащането на битовите сметки и в пазаруването. Проблемът обаче е, че жената - социален асистент, е на 45 години. Така тя не е допусната заедно с Ради в магазина, за да му помогне в пазаруването.

Около 09:00ч. сутринта Ради Радев и неговият социален асистент отиват в близкия хранителен магазин. Охраната обаче не ги допуска да влязат.

"Няма да стане, вика, вашата работа. Викам, защо? Момичето вика е под 65. Е викам - хубаво, аз как ще пазаря, обясни ми? Ама, господине, нас глобяват заради вас. Където и да отидеш, няма да ви пуснат двамата!", разказва Ради.

За да бъде решен проблемът, от магазина посъветвали възрастния мъж да се свърже с Регионалната здравна инспекция.

"Да ви дадат някакъв документ, че разрешават да влизате, демек да се застраховате. Отиде момичето, още като го видяха на вратата, викат този случай не е за нас. Отивайте във вашия патронаж", допълва мъжът.

От социалния патронаж предлагат на Ради да направи списък с необходимите продукти и придружителят сам да пазарува. Незрящият мъж обаче не е съгласен, тъй като е на специален хранителен режим заради придружаващи заболявания и иска да присъства на пазаруването.

"Днес така, утре не е, те с тези коридори, с тези часове, възрастните хора съвсем се шашардисаха, съвсем не знаят какво да правят", казва още незрящият човек.

Според Ради Радев, проблемът може да бъде решен, ако се позвали на социалните работници, които придружават хората с увреждания, да имат достъп до хранителите магазини, дори и по време на зелените коридори. От търговската верига заявиха, че половин час по-късно незрящият мъж и придружителя са били пуснати в магазина, но по изключение. А това означава, че докато са в сила ограничителните мерки, Ради Радев може да посещава магазините по време на зеления коридор, но без асистента си.

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обучение по време на COVID: Къде децата влязоха в клас, къде продължават онлайн?
Обучение по време на COVID: Къде децата влязоха в клас, къде продължават онлайн?
Областният управител на Шумен: Проблемът е с недостига на медицински персонал
Областният управител на Шумен: Проблемът е с недостига на медицински персонал