Лекарства и в магазините: Как се приема предложението от фармацевтите?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:21, 16.11.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Разногласия между лекари и фармацевти заради предложението на съюза на медиците лекарства без рецепта да се продават в хранителни магазини и бензиностанции. Гледните точки в задочния спор в репортажа на Альоша Шаламанов и Теодор Стамболиев.

Единствената аптека в Мартен работи до 19 часа.

"Трябва да има и денонощна аптека и денонощен доктор", каза Илия Георгиев.

"Щото сме много хора и трябва да има", каза Етиен Станев.

Аптеката в Мартен обслужва и жителите на съседно село. Най-близката денонощна аптека е на около 6 километра в Русе.

"Не могат а си вземат най-елементарните лекарства поради това, че населеното място не работи нито една аптека да кажем след 9 часа вечерта. Това е проблем за нас, това е проблем за пациентите", заяви д-р Гергана Николова - член на УС на БЛС.

Аптеки и фармацевти у нас има, но са разпределени неравномерно коментират от съсловната организация.

"Където в момента има денонощни аптеки то съответно има определена нужда от тази услуга и съответно се гарантира някакъв оборот. Има някакъв оборот за да се издържа тази нощна смяна", заяви Димитър Маринов - главен секретар на Български фармацевтичен съюз.

За това от фармацевтичния съюз искат държавата да осигури по 1000 лева на собствениците на аптеки, ако решат да работят по 24 часа. А от лекарския съюз имат друга идея.

"В хранителните магазини във веригите, които работят до по-късно или работят денонощно да има щанд, където да се отпускат медикаменти, които ен са под лекарско наблюдение, които не са с рецепта", заяви д-р Гергана Николова - член на УС на БЛС.

"Това не са картофи, не са моркови. Лекарствата без лекарско предписание са не по-малко опасни, когато се използват не както трябва. За това законодателят е предвидил те да се отпускат в здравни заведения, каквито са аптеките", каза Димитър Маринов - главен секретар на Български фармацевтичен съюз.

Задочният спор между лекари и фармацевти стигна от до Министерския съвет.

"Срещнете се така щабът с лекарите, с фармацевтите, с личните лекари. Създайте така по-гъвкава организация на повече разбиране", заяви Бойко Борисов - министър-председател.

До края на седмицата на пазара ще влязат около 20 00 опаковки Азитромицин от български производител обясни здравният министър.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Сценарии за противодействието на COVID-19
Сценарии за противодействието на COVID-19
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 1: Република Ирландия-България, двубой от "Лигата на Нациите"
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 1: Република Ирландия-България, двубой от "Лигата на Нациите"