НОВИНИ

Лекарства и в магазините: Как се приема предложението от фармацевтите?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:21, 16.11.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Разногласия между лекари и фармацевти заради предложението на съюза на медиците лекарства без рецепта да се продават в хранителни магазини и бензиностанции. Гледните точки в задочния спор в репортажа на Альоша Шаламанов и Теодор Стамболиев.

Единствената аптека в Мартен работи до 19 часа.

"Трябва да има и денонощна аптека и денонощен доктор", каза Илия Георгиев.

"Щото сме много хора и трябва да има", каза Етиен Станев.

Аптеката в Мартен обслужва и жителите на съседно село. Най-близката денонощна аптека е на около 6 километра в Русе.

"Не могат а си вземат най-елементарните лекарства поради това, че населеното място не работи нито една аптека да кажем след 9 часа вечерта. Това е проблем за нас, това е проблем за пациентите", заяви д-р Гергана Николова - член на УС на БЛС.

Аптеки и фармацевти у нас има, но са разпределени неравномерно коментират от съсловната организация.

"Където в момента има денонощни аптеки то съответно има определена нужда от тази услуга и съответно се гарантира някакъв оборот. Има някакъв оборот за да се издържа тази нощна смяна", заяви Димитър Маринов - главен секретар на Български фармацевтичен съюз.

За това от фармацевтичния съюз искат държавата да осигури по 1000 лева на собствениците на аптеки, ако решат да работят по 24 часа. А от лекарския съюз имат друга идея.

"В хранителните магазини във веригите, които работят до по-късно или работят денонощно да има щанд, където да се отпускат медикаменти, които ен са под лекарско наблюдение, които не са с рецепта", заяви д-р Гергана Николова - член на УС на БЛС.

"Това не са картофи, не са моркови. Лекарствата без лекарско предписание са не по-малко опасни, когато се използват не както трябва. За това законодателят е предвидил те да се отпускат в здравни заведения, каквито са аптеките", каза Димитър Маринов - главен секретар на Български фармацевтичен съюз.

Задочният спор между лекари и фармацевти стигна от до Министерския съвет.

"Срещнете се така щабът с лекарите, с фармацевтите, с личните лекари. Създайте така по-гъвкава организация на повече разбиране", заяви Бойко Борисов - министър-председател.

До края на седмицата на пазара ще влязат около 20 00 опаковки Азитромицин от български производител обясни здравният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сценарии за противодействието на COVID-19
Сценарии за противодействието на COVID-19
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 1: Република Ирландия-България, двубой от "Лигата на Нациите"
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 1: Република Ирландия-България, двубой от "Лигата на Нациите"