НОВИНИ

Криза с бюджета: Унгария и Полша блокират парите за всички от ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:03, 16.11.2020 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Унгария и Полша наложиха вето върху бюджета на Европейския съюз и по този начин блокират и пакета за възстановяване след коронакризата, предназначен за всички 27 държави.

Позицията на двете страни беше официално оповестена днес на среща на посланиците на държавите членки от Европейския съюз в Брюксел. Ветото на Будапеща и Варшава е заради новия механизъм в бюджета, който обвързва получаването на евросредства с върховенството на закона.

Заплахите на Будапеща и Варшава от последните близо две седмици днес се превърнаха във факт и ЕС е застрашен от нова криза: да започне новата финансова година без приет бюджет.

В момента ЕС така или иначе се намира в дълбока икономическа криза заради пандемията от коронавирус, така че действията на Будапеща и Варшава са изключително рисковани.

Във ветото си Унгария и Полша блокират Многогодишната финансова рамка на ЕС в размер на 1800 милиарда евро, част от който е и специалният фонд за възстановяване след коронавируса в размер на 750 милиарда евро.

Очаква се председателите на Европейската комисия, на Европейския съвет и германското председателство да обсъдят какви ще бъдат следващите стъпки. Също така се очаква въпросът да бъде разгледан и на видеоконферентната среща на европейските лидери в четвъртък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 1: Република Ирландия-България, двубой от "Лигата на Нациите"
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 1: Република Ирландия-България, двубой от "Лигата на Нациите"
Рок динозаври: Хасковска банда не спира да пее вече 50 години
Рок динозаври: Хасковска банда не спира да пее вече 50 години