НОВИНИ

Новият бюджет на ЕС ще бъде гласуван през декември

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:50, 13.11.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Европа
новият бюджет гласуван декември

Новият бюджет на Европейския съюз за следващата година ще бъде окончателно приет през декември. Дотогава тече срокът на т.нар. помирителни комисии.

Евродепутатите гласуваха меморандум за приемането на новия рекордно голям бюджет за догодина.

Европейският парламент определи общото ниво на бюджета на ЕС за 2021 г. на малко под 182 милиарда евро в бюджетни кредити за поети задължения, което представлява увеличение с 15 милиарда евро в сравнение с предложението на Европейската комисия.

Тези допълнителни пари ще бъдат добавени към 15-те водещи програми на ЕС, като с това ще бъдат стимулирани проекти, които да подкрепят млади хора, изследователи, здравни работници, предприемачи и много други граждани.

Бюджетът на ЕС за следващата година - първият от периода на финансиране 2021-2027 г. - трябва да „насърчава справедлив, приобщаващ и устойчив растеж, създаване на висококачествени работни места с дългосрочен план за социално-икономическо сближаване“, посочват евродепутатите в проекторезолюцията си след гласуването в четвъртък

Други важни допълнения към бюджета за следващата година бяха гласувани в области като изменението на климата, енергетиката, дигиталната и транспортната взаимовръзка, малките и средни предприятия (МСП), туризма, сигурността, миграцията, основните права и дейности във връзка с външната политика.

Членовете на ЕП също така целят за 2021 г. да бъде постигнато ниво на разходите за биологично разнообразие от 10% и ниво на разходите за борба с изменението на климата от 30%.

Резолюцията, придружаваща и отразяваща гласуването на финансовите средства, изготвена от главния докладчик за бюджета на Европейската комисия Пиер Ларутюру (С&Д, Франция) и докладчика за административния бюджет на другите институции Оливие Шастел (RENEW, Белгия), беше приета с 471 гласа „за“, срещу 102 гласа „против“ и 116 „въздържал се“.


Следващи стъпки

След гласуването в пленарна зала, могат да започнат „помирителни” преговори със Съвета, с продължителност от 21 дни. Целта на тези преговори е да бъде постигнато споразумение между двете институции, за да може законодателството за бюджета за следващата година влезе в сила навреме.

Първото помирително заседание между Съвета и Парламента е насрочено за 19 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов връчи сертификат за голям инвеститор на металургична компания в Пловдив
Борисов връчи сертификат за голям инвеститор на металургична компания в Пловдив
Командирът на ВМС: Двата нови кораба ще утвърдят България като силна морска държава
Командирът на ВМС: Двата нови кораба ще утвърдят България като силна морска държава