НОВИНИ

Рок динозаври: Хасковска банда не спира да пее вече 50 години

bnt avatar logo
от БНТ
17:54, 16.11.2020
Чете се за: 01:52 мин.
Още

Музикантите от хасковската банда Sixty Level вече 50 години не спират да пеят и да превземат сърцата на почитателите на рок музиката, а авторските им песни бързо превземат сърцата на феновете им.

Зад завесата на един производствен цех. Това е репетиционната зала на Sixty Level. Обособено място във фирмата на един от тях. Свирят всяка седмица тук. Момчетата от групата се събират преди 50 години, когато са още ученици.Те са от различни училища, но ги обединява любовта към музиката. Започват да свирят по различни младежки бригади и забавления. Казармата обаче ги разпръсква. Но остават незабравимите спомени.

"Един интересен момент, те са стари хора, не го помнят вече. На кой беше тази песен, Тошо дето беше написал текста в немската "Хей, момичета", на руската ли беше? Писахме обяснения и имаме една снимка, дето сме с къси косички всичките. Мисля, че беше резултат от тази песен. Текстът й беше нещо: "Хей, момичета красиви, къси роклички носете, но да не казвате тази зима: ние ще бъдем трима". През ония години това беше нещо непростимо", разказва Красимир Делчев.

"Единият член на групата, той е известен с неговите зевзешки изпълнения, понякога забравяше някои неща по време на свирене и веднъж, мисля че бяхме на една ученическа бригада, видях го че от време на време замахва с ръце така, нещо става и викам пак е забравил какво да свири и пак някакви такива негови хватки. После се оказва, че просто го е удрял токът. Свиреше с един усилвател МВ едно време и беше нормално", допълва Наско Христов.

След години Sixty Level се събират отново. Те са хора с различни професии от различни краища на България, но това не ги спира. Свирят, пеят, сами записват песните си в импровизирано студио в дома на единия от тях.

"Един приятел ми се обади, че искат да направят нещо интересно и имат нужда някой да им помогне с клавирите и аз се съгласих, защото ги познавам много отдавна. Удоволствие ми е с тях да си посвирим и да се забавляваме", казва Илия Тенев.

"Ами ако трябва да отговорим на въпроса дали си вадим хляба с музика - Не. Засега само харчим пари за музика, но това е удоволствие", споделя Христо Ангелов.

И пишат музика.Повечето им парчета са авторски, а песента им "Обикновено" стана хит на 2019 година в класация на радио "Стара Загора". А всички текстове на авторските им песни са написани от приятели.

"Общо взето се ползват стихове, които са стихотворения. Не са текстове, написани за песни. Това са стихотворения, по които се прави музиката, което е качественото нещо", обяснява Веселин Боев.

Момчетата споделят, че хобито им среща подкрепа от близките им.

"О, абсолютно. Поне моите близки. Сега ние сме хора, които всеки е с някаква различна професия, но това, което ни обединява, е музиката. Вече с Наско и приятелството и с Красьо да кажа 100 години, но моите близки абсолютно проявяват разбиране. Даже си купих и барабани имам вкъщи, три китари и т.н.,тъй като за тях това е едно измъкване, едно излизане от тая бразда, която те води в работата и вкъщи, и сменяш чипа и ми действа благотворно", разказва Румен Касабов.

И за разлика от повечето рок банди, които имат мечта да издадат албум, мечтата на рок динозаврите от Sixty Level е друга - да останат вечно млади, за да продължат да пеят.

Репортери: Иван Янев и Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Криза с бюджета: Унгария и Полша блокират парите за всички от ЕС
Криза с бюджета: Унгария и Полша блокират парите за всички от ЕС
Двама пострадаха при тежка катастрофа на магистрала "Хемус"
Двама пострадаха при тежка катастрофа на магистрала "Хемус"