НОВИНИ

След изборите: По какъв път ще поеме Молдова?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:36, 16.11.2020
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Молдова има нов президент - това е 48-годишната Мая Санду, която получи подкрепата на 57% от гласувалите на втория тур на изборите. Действащият президент Игор Додон има 43%. Той призна победата на своята опонентка и призова последователите си да не излизат на протести.

Привържениците на Мая Санду ликуват. Проевропейски настроената бивша премиерка успя да победи Игор Додон. Двамата се изправиха един срещу друг и на президентските избори през 2016-а, но тогава подкрепяният от Москва Додон победи. По време на настоящата предизборна кампания, действащият президент се обяви за още по-близки отношения с Москва и дори настоя изучаването на руски език в училищата да стане задължително. Загубата му се приема като силен удар срещу Кремъл, чието влияние в Молдова се очаква силно ще отслабне.

"Първоначалните резултати показват, че Мая Санду е спечелила. Имаше безпрецедентен брой нарушения по време на изборите. Не призовавам никого да излиза по улиците. Не се нуждаем от дестабилизация. Ситуацията и сега не е никак лека", каза Игор Додон.

Очакванията за протести в страната не се оправдаха. А Мая Санду се обърна и към привържениците на отиващия си президент и им обеща, че с действията си, ще спечели тяхното доверие.

"Молдовците искат да живеят в държава, която не ги ограбва, която не защитава крадците, а разпределя справедливо парите на данъкоплатците, уважава всеки един гражданин и ги обединява. Ще работим за запазване на баланса в международната ни политика, така че да защитаваме националния интерес на Молдова, но и да водим прагматичен диалог с всички - с Румъния, Украйна, страните от ЕС, Русия и Съединените щати", заяви Санду.

Молдова е част от Съветския съюз до разпадането му през 1991г. Тя е сред най-бедните държави в Европа, а 40% от населението ѝ работи в чужбина. Мая Санду обеща да подобри икономиката и да върне сънародниците си обратно в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Създаваме дигитален експортен хъб в помощ на българския износ
Създаваме дигитален експортен хъб в помощ на българския износ
Соу: Готов съм да играя с друг нападател в атака
Соу: Готов съм да играя с друг нападател в атака