Напрежение в Онкологията: Медици са недоволни от разкриването на COVID отделение

Цанка Николова
от Цанка Николова
10:12, 16.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
Още

Медици от столичната онкологична болница излязоха на протест срещу разкриването на COVID отделение в лечебното заведение. Лекарите са притеснени, че така ще се смесят потоците на хората, които се лекуват, а пациентите в онкологията са от рискова група. Директорът на болницата заяви, че проблем няма, опасност за пациенти и лекари - също.

В момента в болницата на лечение е един човек, който е с коронавирус и с онкологично заболяване.

"Никой не казва, че тук ще се карат хора, които са просто ей така разболели се и за това правим инфекциозна клиника. Това не е вярно, не правим инфекциозна клиника, не правим инфекциозно отделение. Имаме сектор, където ще бъдат изолирани", каза директорът д-р Стефан Константинов.

Според персонала на болницата е недопустимо да се смесват потоците.

"Влиза се през един коридор, асансьорите са един до друг, има връзка и с хематологията", заяви Галина Куртева от Клиниката по медицинска онкология.

"В центъра на болницата е разположено звеното. Това е общежитие, строено е за общежитие, не за болница. То няма отделни входове, то не може да осигури разделен достъп. Това е най-големият проблем. Пациентът дори единственият минава оттам, откъдето минава и персоналът, т.нар. чиста зона", коментира лекар.

Рано сутринта се стигна и до напрежение след размяна на реплики между персонала и директора.

"Нито един нямаме лекар или сестра, която да работи там, да обслужва сега единия пациент с COVID и след това да излезе и да отиде някъде другаде. Те са си само в тази клиника", допълни д-р Константинов.

"В отделението има доброволци, които са петима, но за сестрите - те трябва да се въртят, защото нямаме достатъчно персонал", категорична беше Галина Куртева.

Д-р Москов: Големите болници в София трябва да приемат само COVID пациенти

В студиото на "Денят започва" бившият здравен министър Петър Москов заяви, че който иска да протестира, може да го прави на улицата, а не в болницата, която е предназначена за лекуване.

"Ако има онкологичен пациент с COVID, къде предлага някой, който след малко ще ви разкажа, да се лекува той, освен там, където основната му терапия може да бъде съчетана с лечението за COVID. Къде, ако една родилка, която ще ражда други ден, има COVID, къде може да бъде лекувана освен в гинекологията, в родилното, където ще ражда", каза той.

Д-р Москов е категоричен, че когато една болница не може да поеме лечението на пациенти, то от такава няма нужда.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Три трупа са открити от полицията в Кюстендилско за 24 часа
Три трупа са открити от полицията в Кюстендилско за 24 часа
България спечели златото на онлайн Световната купа по щанги
България спечели златото на онлайн Световната купа по щанги