НОВИНИ

Напрежение в Онкологията: Медици са недоволни от разкриването на COVID отделение

Цанка Николова
от Цанка Николова
10:12, 16.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
Още

Медици от столичната онкологична болница излязоха на протест срещу разкриването на COVID отделение в лечебното заведение. Лекарите са притеснени, че така ще се смесят потоците на хората, които се лекуват, а пациентите в онкологията са от рискова група. Директорът на болницата заяви, че проблем няма, опасност за пациенти и лекари - също.

В момента в болницата на лечение е един човек, който е с коронавирус и с онкологично заболяване.

"Никой не казва, че тук ще се карат хора, които са просто ей така разболели се и за това правим инфекциозна клиника. Това не е вярно, не правим инфекциозна клиника, не правим инфекциозно отделение. Имаме сектор, където ще бъдат изолирани", каза директорът д-р Стефан Константинов.

Според персонала на болницата е недопустимо да се смесват потоците.

"Влиза се през един коридор, асансьорите са един до друг, има връзка и с хематологията", заяви Галина Куртева от Клиниката по медицинска онкология.

"В центъра на болницата е разположено звеното. Това е общежитие, строено е за общежитие, не за болница. То няма отделни входове, то не може да осигури разделен достъп. Това е най-големият проблем. Пациентът дори единственият минава оттам, откъдето минава и персоналът, т.нар. чиста зона", коментира лекар.

Рано сутринта се стигна и до напрежение след размяна на реплики между персонала и директора.

"Нито един нямаме лекар или сестра, която да работи там, да обслужва сега единия пациент с COVID и след това да излезе и да отиде някъде другаде. Те са си само в тази клиника", допълни д-р Константинов.

"В отделението има доброволци, които са петима, но за сестрите - те трябва да се въртят, защото нямаме достатъчно персонал", категорична беше Галина Куртева.

Д-р Москов: Големите болници в София трябва да приемат само COVID пациенти

В студиото на "Денят започва" бившият здравен министър Петър Москов заяви, че който иска да протестира, може да го прави на улицата, а не в болницата, която е предназначена за лекуване.

"Ако има онкологичен пациент с COVID, къде предлага някой, който след малко ще ви разкажа, да се лекува той, освен там, където основната му терапия може да бъде съчетана с лечението за COVID. Къде, ако една родилка, която ще ражда други ден, има COVID, къде може да бъде лекувана освен в гинекологията, в родилното, където ще ражда", каза той.

Д-р Москов е категоричен, че когато една болница не може да поеме лечението на пациенти, то от такава няма нужда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три трупа са открити от полицията в Кюстендилско за 24 часа
Три трупа са открити от полицията в Кюстендилско за 24 часа
Злато за България на онлайн Световната купа по щанги
Злато за България на онлайн Световната купа по щанги