НОВИНИ

Съюзът на фармацевтите подкрепя идеята за повече денонощни аптеки, но е против лекарства в супермаркетите

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:46, 16.11.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Приветстваме предложението на Българския лекарски съюз (БЛС) за приемане на нормативни промени за поощряване на разкриването на повече денонощни аптеки в България. Това заявяват в официална позиция от Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз.

Такава промяна може да бъде осигуряването на допълнителни 1000 лв. от бюджета за всяка аптека, която стане денонощна (за времето на пандемията), по аналогия на допълнителното заплащане за личните лекари, които им бяха обещани като стимул, за да преглеждат пациентите си с COVID-19.

БЛС настояват за повече денонощни аптеки: Пациентите да имат 24-часов достъп до лекарства

В случай, че говорим за дългосрочно решение, осигуряването на денонощни аптеки би могло да се гарантира от бюджета на НЗОК, което най-накрая би легитимирало ролята на аптеките като здравни заведения, каквито са всъщност по закон, а по-важно – и по мисия, както стана ясно в условията на пандемията от COVID-19, допълва от Фармацевтичния съюз.

Няма риск от недостиг на лекарства, заявиха от БГФармА

Що се отнася до предложението да се промени начинът на отпускането на лекарствени продукти без лекарско предписание (т.нар. ОТС-лекарства), от организацията считат, че в тази ситуация не е необходимо да се либерализира още повече фармацевтичният пазар, като се предлагат лекарства в супермаркетите и бензиностанциите, и че тази мярка няма да спомогне за осигуряване на правилна фармацевтична грижа.

В тези обекти пациентите няма да имат достъп до фармацевтична консултация, а безконтролната употреба на лекарства без лекарско предписание може да бъде опасна за тяхното здраве.

ВАП сезира здравното министерство за недостига на лекарства в болници и аптеки

В търсене на най-добрите решения за преодоляване на кризата, свързана с COVID-19, от Фармацевтичния съюз са готови да споделят и успешни практики от други държави, в които за по-успешна борба с пандемията бяха разширени правомощията на фармацевтите по отношение на поставяне на ваксини, предписване на определени лекарства и др.

Целия текст на писмото може да видите ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дерменджиев: Има положителни неща в играта
Дерменджиев: Има положителни неща в играта
Борис Джонсън се самоизолира след контакт с болен от COVID-19
Борис Джонсън се самоизолира след контакт с болен от COVID-19