НОВИНИ

Д-р Москов: Големите болници в София трябва да приемат само COVID пациенти

bnt avatar logo
от БНТ
08:24, 16.11.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Твърдя, че тази седмица големите болници - и частни, и държавни, с над 300 легла в София трябва да бъдат обособени като COVID болници. Следващата седмица това ще бъде късно. Това заяви в "Денят започва" по БНТ бившият здравен министър д-р Петър Москов.

Според него проблемът е, че нашето общество е разделено на две несъвместими гледните точки - едните са силно притеснени, а другите тотално отричат тази заплаха.

Първото основно нещо, което трябва да се направи от управлението, е да се формулират ясни цели и ясен план, около които условно да има съгласие в обществото и да се обединим около конкретни неща, които трябва да правим, за да не стане много лошо.

Според него досега това не се е случило не само заради невъзможността на управлението да го направи, но и заради желанието на опозицията да паразитира върху страховете на хората.

Трябва да стигнем до базов консенсус, защото повече не можем да си позволим локдаун, категоричен е д-р Москов.

Той обясни, че трябва да бъдат разрешени извънредни правомощия на здравния министър, за да може той да управлява здравната система и да възлага задачи на здравните заведения. Сега той няма конкретни законови правомощия, допълни Москов.

Параметрите и мерките трябва да са съобразени с възможността на всеки регион да поеме дадено натоварване, подчерта д-р Москов.

Той обясни, трябва да вземем пример от Словакия, тоест масово тестване с близки до PCR изследванията резултати.

В момента, в който достигнем до 10 000 заети легла в болниците, трябва да се премине към масово тестване, допълни той. Трябва ни ясен финансов бюджет и логистика на държавните институции как да бъде проведено това тестване.

В София има само 4 болници, които са изпълнили заповедта на здравния министър за разкриване на капацитет от легла за болни от коронавирус, обясни д-р Москов. Това, което трябва да направи министър е наистина да изисква извънредни правомощия със залога на оставката си, подчерта д-р Москов.

Относно парите в бюджета за здраве догодина, той заяви, че в тази система, структурирана по този начин, парите никога няма да бъдат достатъчни.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искрен Веселинов, ВМРО: Промяната за детските надбавки не е коментирана нито с нашата квота, нито на съвет
Искрен Веселинов, ВМРО: Промяната за детските надбавки не е коментирана нито с нашата квота, нито на съвет
Кинезитерапевт и рехабилитатор лекуват пациентите с COVID в болницата в Свищов
Кинезитерапевт и рехабилитатор лекуват пациентите с COVID в болницата в Свищов