НОВИНИ

Студенти от СУ изследват генома на COVID-19 в нова лаборатория

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
09:11, 16.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
Наука и технологии

Нова лаборатория в Софийския университет ще помага в борбата с COVID-19.

Учебният център по молекулярна генетика вече е отворен и завършващите студенти ще могат да практикуват - как се правят PCR тестове и да са полезни на здравните инспектори в борбата с вируса. Лабораторията е създадена с дарение на Фондация "Манджуков".

В новата учебна лаборатория студентите ще се обучават как да изследват вируси и как да правят PCR тестове с апаратура за молекулярно генетични изследвания, която се използва в реалните лаборатории за COVID-19. Идеята е следствие от молба на здравните власти студентите от катедра Генетика да се включат в борбата с вируса.

Гл.ас. д-р Димитрина Митева - ръководител на Лаборатория по генетика -СУ: Имахме заявка от РЗИ да се включат доброволно студенти, при което възникна спор между тях, че те никога не са имали практически упражнения, че нямат оборудвана лаборатория.

Доц. Светослав Димов - ръководител на катедра "Генетика" - СУ: Това наистина, както каза колежката е един проблем, появиха се в началото много лаборатории, намериха се пари за апаратура, но нямаше хора, които да знаят как да работят с тази апаратура.

Преподавателите разпознават много от своите бивши студенти работещи в лабораториите за PCR тестове. Признават, че генетичните изследвания не само на вируса, но и на човешката реакция към него са от голямо значение за спечелване на битката.

Доц. Светослав Димов - ръководител на катедра "Генетика" - СУ: От голямо значение има гените на конкретния индивид дали той ще се разболее и дали няма да се разболее и съответно как ще изкара заболяването. Има случаи в едно семейство, мъжът се разболява, кара тежко, жена му диагностицират, че е заразена, но на практика го кара безсимптомно - това е благодарение на нашите гени.

Микаела Станчева - студент: Очаквам да науча всичко, което ще ми е нужно, за да работя впоследствие по специалността, която съм избрала да запиша.

В лабораторията студентите ще могат да работят от 22 ноември, онлайн лекциите обаче ще продължат и след този период заявиха от учебното заведение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тихомир Безлов: Всички оценки са, че броят на заразените е много повече от регистрираните
Тихомир Безлов: Всички оценки са, че броят на заразените е много повече от регистрираните
Отново на театър: Възобновяват представленията в Народния театър
Отново на театър: Възобновяват представленията в Народния театър