НОВИНИ

"Галъп": Над 76% от българите се страхуват, че не могат да разчитат на здравната система

bnt avatar logo
от БНТ
14:00, 16.11.2020
Чете се за: 02:45 мин.
У нас

Обществото ни още дава кредит на доверие към мерките за справяне с короновируса у нас и по-скоро ги оценява добре в сравнение с положението в много други страни. Това вероятно се дължи и на известната либералност на тези мерки, както и на усещането, че част от паниката се натрапва излишно. Обществото обаче намира и съвсем реални проблеми и хаотичност – както личи от общественото мнение и неговите страхове. Засега, в обществените очи по-видими остават проблемите в здравеопазването, а по-умерени – в икономиката.

Изводите са от поредната вълна на бърз телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" за коронавируса. Тя е проведена между 12 и 15 ноември сред 810 души.

Страховете за здравето

В средата на ноември 23,8% избират опцията "Коронавирусът е смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, което хората са преживявали“. 53,2% избират по-спокойното твърдение: "Коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип“. 21,1% приемат най-спокойното или дори пренебрежително: "Коронавирусът не е сериозна опасност и напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника“.

По традиция надделява умерено тревожната реакция. Преди седмици обаче имаше и белези на поляризация – двете крайни опции като че ли увеличиха тежестта си. Сега личи малък ръст на тревогата: пренебрежителната крайност като че ли губи позиции, а крайно тревожната реакция като че ли расте. Дали ще има задълбочаване на тревогата, евентуално ще покажат следващи вълни на сондаж.

Оценките за справяне

В средата на ноември няма съществена промяна спрямо предходната вълна на сондаж – общо 44,4% са напълно съгласни (15,5%) или по-скоро съгласни (26,9%), че правителството се справя добре със ситуацията с коронавируса. Общо 54% са по-скоро несъгласни (29,5%) или напълно несъгласни (24,5%).

Оценката, разбира се, е чувствително по-ниска от началото на мерките през март – когато навсякъде по света имаше рекорден ръст в доверието към властите, свързан и с високите страхове. И сега обаче явно обществото е склонно донякъде да отделя темите "политика“ и "коронавирус“ и оценките за правителството по темата с коронавируса са балансирани, за разлика от негативните политически оценки. Разбира се, политическо влияние има и в оценката за коронавирусните мерки, но поне засега по този критерий крайности не личат, макар и обществото да остава поделено на две сходни части в мнението си.

Последното се вижда и в друг индикатор: 53.8% се съгласяват, че България се справя сравнително успешно на фона на много други страни. Не се съгласяват 37,5%. В началото на пандемията това убеждение достигаше почти до единодушие, но фактът, че дори и сега се споделя в мнозинство е показателен, че обществото у нас възприема толерантно мерките, които се вземат. Това вероятно се дължи и на известната толерантност на самите мерки.

По познатата от училище шестобална скара, оценките за различните институции в коронакризата са около "добър“, като закономерно те са по-високи при медицинските власти и по-ниски – при администрацията.

Както често става, персоналните оценки са по-добри от оценките на институциите, затова и малко повече са онези, които смятат, че Борисов ще се справи с кризата – близо половината запитани смятат така. Близо 40% обаче са на другото мнение. Тук вероятно роля играе и обществената надежда самият ни народ да се справи добре – която няма къде другаде да се проектира, освен върху текущия управленски връх.

Страховете за доходите

"Вече загубих работата си вследствие на кризата“ казват 6.9%, а други 4,3% намират непосредствена опасност за загуба на работа. Има 18,6%, които не са без работа, но доходите им са силно намалели, а 15,6% очакват намаляване на доходите, макар и да остават на работа.

При 45.1% пандемията не е повлияла и няма очаквания да повлияе. Впрочем, има и 7,4%, които твърдят, че доходите им дори са се увеличили в последните месеци. Има и малък дял колебаещи се. Това пък са симптоми, които може би показват, че икономическата картина у нас не се възприема чак толкова зле, на фона на перспективите, които се очертаваха през пролетта, например.

Общественият климат: излишна ли е паниката?

76,5% споделят мнението, че системата е можело да се подготви по-добре в летните месеци. Това мнение натежава, макар че сериозно е и мнозинството (65,5%), което оценява факта, че здравните власти полагат сериозни усилия и загриженост. 76,2% споделят страх, че евентуално няма да могат да разчитат на здравната система при нужда – няма положителна промяна спрямо сондажа от преди две седмици. Че има недостиг на лекарства, са съгласни 54,3%.

В същото време, 76,9% намират, че медиите създават и излишна паника. Този резултат се затвърждава спрямо предходната вълна на изследване. 62,5% и днес виждат вината за паниката основно у институциите.

В крайна сметка, оказва се, че тревогата и укорът към властите у нас са сериозни и те явно се дължат на усещането за хаотичност. В същото време обаче българите ясно виждат и опасността от преекспониране на проблемите.

Идеята за даряване на плазма, която все повече се чува, а и стана повод за дебати около призива на министър Каракачанов, например, се оценява високо. Много положително я приемат 29.8%, а по-скоро положително – 43.4%. Така общо 73,2% са положително настроени – срещу 11% по-скоро негативно настроени и 9,7% много негативно настроени. Времето ще покаже дали този признак на обществена солидарност ще се разпространи на практика сред широки обществени слоеве.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО: Само ваксината няма да сложи край на пандемията
СЗО: Само ваксината няма да сложи край на пандемията
13 футболисти отпаднаха от групата България U21 за важния двубой с Естония
13 футболисти отпаднаха от групата България U21 за важния двубой с Естония