НОВИНИ

"Спейс Екс" изстреля успешно астронавти на мисия до МКС

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:53, 16.11.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Четирима астронавти - трима американци и японец, излетяха успешно към Международната космическа станция с технология на "Спейс Екс". Това е втори пилотиран полет, осъществен от компанията на Илън Мъск. Той не можа да присъства заради леки симптоми на COVID-19.

НАСА обяви, че навлиза в нова ера, като използва частни оператори за изпращането на хора на ниска околоземна орбита. Вицепрезидентът Майк Пенс аплодира старта на място.

Ракетата "Фалкън" и космическата капсула "Драгън" с четиричленния екипаж се разделиха 12 минути след старта, когато обитаемият модул пое курс към станцията. Дотам капсулата ще използва собствени двигатели, скачването е предвидено за утре, около шест сутринта наше време. Поздравления за успешния старт изпрати избрания американски президент Джо Байдън.

Соичи Нагучи е третият човек в историята, напуснал Земята с три различни технологии. Преди е летял с руския "Съюз" и с американската совалка. Нагучи и колегите му Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър и Шанън Уокър ще се присъединят към тричленен руско-американски екипаж на станцията. Четиримата ще останат там шест месеца.

СНИМКИ: БГНЕС

"Спейс Екс" има договори с НАСА на обща стойност 3 млрд. долара за разработка и полети на пилотирани апарати. През май беше осъществена демонстрационна мисия до станцията на астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкън. Американската авиокосмическа агенция има подобен договор и с "Боинг", но тяхната технология е на година зад конкуренцията.

"Искаме да имаме множество доставчици, които се конкурират в разходите, иновациите и, разбира се, сигурността. Вече видяхме страхотна работа на "Спейс Екс", има и още от "Боинг". Мисля, че този много положителен цикъл на непрекъснато развитие ще бъде от полза на американските данъкоплатци и изучаването на Космоса", заяви директорът на НАСА Джим Брайдънстайн.

НАСА ще използва икономиите за финансиране на плановете си за Луната и Марс. Агенцията пенсионира совалките през 2011-а и оттогава купува места за астронавтите си от Роскосмос. Американци ще продължат да летят на кораби "Съюз", но вече не срещу заплащане, а в замяна на места за руски космонавти на американската капсула.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът отказа да промени домашния арест на Десислава Иванчева в по-лека мярка
Съдът отказа да промени домашния арест на Десислава Иванчева в по-лека мярка
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Испания-Германия, двубой от "Лигата на Нациите"
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Испания-Германия, двубой от "Лигата на Нациите"